Connect with us

TRŽIŠTA

U Bijeljini poskupio hljeb

Objavljeno

 


Svi pekarski proizvodi u Bijeljini od danas su skuplji za oko 20 odsto. Cijena vekne bijelog hljeba od 600 grama sa jedne marke povećana je na 1, 20 KM. U Udruženju potrošača tvrde da je poskupljenje neopravdano, ali pekari imaju svoje argumente za povećanje cijena.

Od jutros su u bijeljinskim pekarama nove cijene hljeba i peciva. Deset godina cijena vekne hljeba od 600 grama bila je ista – jednu marku, a cijene brašna i goriva su rasle, kažu pekari, pa je poskupljenje od 20 odsto za pekarske proizvode sasvim opravdano.

„Najavljene su nova poskupljenja nafte i naftnih derivata, a mlinari su najavili poskupljenje brašna, tako da je ova cijena sasvim opravdana i omogućava pekarima da rentabilno posluju. Takođe je u posljednje vrijeme registrovano zatvaranje većeg broja pekara, jer sa ovom cijenom nisu mogli da opstanu na tržištu“, istakao je Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara Bijeljina.

U Udruženju potrošača, međutim, smatraju da poskupljenje nije opravdano.

„S obzirom na ovogodišnju otkupnu cijenu pšenice, mislimo da nema opravdanja za poskupljenje hljeba“, ističe njen predsjednik Јovan Vasilić.

Ovogodišnja niska otkupna cijena pšenice, ne može se dovoditi u vezu sa cijenom hljeba, kažu pekari i obrazlažu i zašto.

„Ako se uzme u obzir da samo 10 % naše pšenice učestvuje u proizvodnji brašna, a 90 % brašna mi uvozimo, ta cijena pšenice, koja je bila niska, ne utiče toliko na cijenu vekne“, dodao je Pelemiš.

Reklama

U Udruženju pekara regije Bijeljina kažu i da je ukupna potrošnja hljeba i peciva opala za oko 20 %. Mogući razlozi za to su, kažu, siromašnije društvo, ali i iseljavanje naših sugrađana u inostranstvo. Inače smo poznati kao narod koji jede puno hljeba i to se, kako pekari tvrde, nije značajno promijenilo.

 

Izvor: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu