Connect with us

TRŽIŠTA

Istraživanje ECB: Digitalizacija spušta cijenu usluga, ali ne zamijenjuje visoko kvalifikovanu radnu snagu

Objavljeno

 


ECB

Primjena digitalnih tehnologija smanjuje troškove rada, obara cijene usluga, takođe zamijenjuje radnu snagu s niskim i srednjim kvalifikacijama, ali ne i visoko kvalifikovanu, zbog čega je zadržavanje vrhunskih radnika od suštinskog značaja, rezultati su istraživanja Evropske centralne banke.
Istraživanje je, kako prenosi Rojters, sprovedeno među 74 velike kompanije u evrozoni, a iz njega su bile isključene tehnološke firme i banke.

Studija dolazi u trenutku kada kreatori politika raspravljaju o tome da li brze tehnološke promjene “stoje” iza neočekivano slabog rasta plata i inflacije, što su glavne glavobolje ECB-a, jer višegodišnji program monetarnih podsticaja još nije rezultirao rastom potrošačkih cijena do ciljanog nivoa, navodi britanska agencija.

Iako istraživanje podržava ovu teoriju u slučaju kompanija iz sektora usluga, kad je riječ o proizvođačima robe, ono pokazuje da digitalizacija u suštini povećava njihovu fleksibilnost ali i prostor za povećanje cijena, zahvaljujući novim tehnologijama kao što su 3D štampa i “internet stvari”.
-Pružaoci usluga, naročito trgovci na malo, bili su skloniji da usvajanje digitalnih tehnologija od strane drugih vide kao pritisak na njihove prodajne cijene – saopštila je ECB.

Ispitanici takođe smatraju da digitalizacija ima mali negativan uticaj na zapošljavanje.

Iako je zaposlenost u evrozoni već izvjesno vrijeme rekordno visoka, plate su tek počele da se kreću naviše, dok inflacija i dalje zaostaje, što je dovelo do pitanja da li se tradicionalni odnos između zaposlenosti i inflacije možda prekida.

Ako se to pokaže kao tačno, onda bi to dovelo u pitanje način funkcionisanja centralnih banaka, budući da tradicionalni instrumenti monetarne politike možda više neće biti toliko efikasni kao u prošlosti, prenosi Rojters.

Reklama

 

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu