Connect with us

TRŽIŠTA

Srbija najviše izvozi plastične proizvode i hulahopke

Objavljeno

 


Granični prelaz Batrovci

BEOGRAD – Iz Srbije se najviše izvoze plastični proizvodi za transport i pakovanje robe, zatim hula-hop čarape, pletene naglavke, sanduci, kutije, gajbe, doboši.

To je saopštio Projekat „Addiko 100 najvećih“.

Ovo su podaci, navodi se u saopštenju, do kojih je „Addiko 100 najvećih“ došao detaljnom analizom svih pravnih subjekata u Srbiji koji se bave nekom vrstom izvoza.

U saopštenju se podsjeća da je ovaj regionalni privredni projekat ove godine počeo da radi i u Srbiji, nakon više od decenije aktivnog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspješnijih primjera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Prema njihovim podacima, u Srbiji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila, uključujući karavan, kombi i vozila za trke, zatim trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, dok za njima slijede oni koji na stranim tržištima nude nove spoljne pneumatske gume.

Reklama

Sveukupno gledano, navodi Addiko, u Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica zemlje zaradi više od 100.000, a 6.561 preko 50.000 evra.

Od toga čak 4.042 je izvozno zavisno, odnosno više od 30 odsto profita ostvaruje izvozom.

Najveća koncentracija izvoznika je u Regionima Šumadije i Zapadne Srbije, gdje se ovom djelatnošću bavi 1.185 kompanija, a zatim slijedi Beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 kompanije.

Ove kompanije, kako se navodi, robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Sjevernu Ameriku, odnosno u Njemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

 

Izvor: Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu