Connect with us

TRŽIŠTA

Investitori oduševljeni „kineskim Nasdaqom“

Objavljeno

 


Na azijskim berzama danas prevladavaju negativna kretanja. Ipak, rastu dionice koje čine novi tehnološki indeks na Šangajskoj berzi; neki ga zovu „kineski Nasdaq“ po analogiji s američkim tehnološkim indeksom.
Regulatori su olabavili pravila trgovanja za ovaj popis, što je jedna od najvažnijih reformi kineskog financijskog tržišta do sada i potencijalno oružje u sve napetijim odnosima s američkom politikom, prenosi francuska tiskovna agencija AFP.

Na taj način Kina želi potaknuti financiranje visokotehnoloških kompanija i uvjeriti ih da dionice plasiraju na domaće financijsko tržište umjesto da po kapital odlaze u inostranstvo. Svih 25 dionica koje su sastavni indeksa nazvanog Star, danas su zabilježile snažan rast vrijednosti.

Dionice Anji Technology, koja proizvodi baterije za solarnu energiju, mogu se pohvaliti najvećim rastom. One su katapultuirane nevjerojatnih 520 posto i zaključile su 415,44 posto iznad početne razine na 202 juana (26,1 eura).

Najznačajniji udjel u sastavu indeksa ima China Railway Signal & Communication, a njezine dionice danas su uzletjele 125,64 posto te su zaključile na 13,20 juana (1,7 eura). Promet svih dionica u ovoj kotaciji dosegnuo je 7,6 milijardi juana (nešto manje od milijardu eura).

 

Izvor: seebiz.eu

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu