Connect with us

TRŽIŠTA

Slovenija će i službeno označiti Huawei kao rizičnog dobavljača

Objavljeno

 


Nacrt odluke, koju je pripremilo Ministarstvo javne uprave Slovenije i koji je još na usklađivanju, kao dobavljače s visokim rizikom identificira Huawei i s njom kapitalski, strukturno ili organizacijski povezane tvrtke.

U nacrtu je navedeno da je kineski dio Huaweia u potpunosti u vlasništvu zaposlenika putem njihovog sindikata, a sindikati u Kini su pod nadzorom su režima, izviejstili su mediji u Sloveniji.

Prema autorima dokumenta, koji se pozivaju na besplatnu internetsku enciklopediju Wikipedia, povezanost te zemlje s tvrtkom u posljednje vrijeme ogleda se u uvjetovanosti daljnje saradnje Kine s drugim zemljama u ovisnosti o Huaweijevom postupanju u određenoj zemlji.

Dokument također navodi kineski obavještajni zakon kao kontroverzan, a Huawei je navodno zbog američkih sankcija manje sposoban osigurati opskrbu.
Američko Ministarstvo trgovine osim toga traži licencu za upotrebu američkog softvera i hardvera za proizvodnju Huaweijevih procesora, što onemogućava Huaweiju da srednjoročno proizvodi najvažnije komponente za telekomunikacijsku opremu, dodaje se u dokumentu.

Sredinom avgusta Slovenija potpisala zajedničku izjavu sa Sjedinjenim Državama o sigurnosti mreža kojim je faktički pristala na isključivanje Huawei-ja iz konkurencije za izgradnju 5G mreža.

Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu