Connect with us

TRŽIŠTA

Akcije na globalnom tržištu STRMOGLAVO PALE: Porasla cijena nafte i zlata

Objavljeno

 


Akcije na globalnim tržištima su danas strmoglavo pale, dok su cijene imovine koja važi za sigurna utočišta, poput nafte i zlata ojačale, jer se istočni dio Evrope nalazi na ivici rata nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio trupama da uđu regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih MSCI, bez japanskih, na putu je da zabilježi najgori dan u ovom mjesecu za ovaj mjesec, i trenutno je u minusu od 2,1 posto, pritisnut padom berzi u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini, javlja Rojters.

Japanski indeks Nikei potonuo je za 2,5 odsto.

Američke i evropske berze se takođe kreću ka snažnim gubicima na otvaranju trgovanja, pri čemu je indeks fjučersa Njujorške berze S&P 500 u padu za 1,8 odsto, tehnološki Nasdak za 2,5 posto, pan-evropski terminski indeks EuroStoks 50 za 1,53, a a lonskonski FTSE za 0,89 procenata.

Nasuprot tome, cijena fjučersa evropske nafte Brent, odnosno ugovora za isporuku u narednom periodu po dogovorenoj fiksnoj cijena, porasla je za 1,5 odsto na 96,85 dolara po barelu, nakon što je na početku trgovanja dotakla nov sedmogodišnji maksimum na 97,21 dolara zbog zabrinutosti da će ruski izvoz energije možda biti poremećen. Spot cijena zlata je napredovala za 0,2 odsto na 1.909,10 dolara po unci, pri čemu je ranije tokom trgovinske sesije dostigla nov šestomjesečni maksimum od 1.911,56 dolara.

Putin je u ponedjeljak priznao dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini kao nezavisne republike i naredio slanje ruske vojske, kako Moskva kaže, u mirovnu operaciju u toj oblasti, što je dovelo do vrhunca ukrajinske krize koja bi mogla da izazove veliki rat, navodi Rojters.

Reklama

Vašington i evropske prestonice osudile su taj potez, obećavajući nove sankcije. Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da je dobio uvjeravanja u „odlučan i ujedinjen“ odgovor Evropske unije.

Na berzi u Hong Kongu, akcije ruskog proizvođača aluminijuma Rusala pale su za čak 22,1 procenat na 6,18 hongkonških dolara, što je njihov najveci dnevni procentualni pad od aprila 2018.

Kineske tehnološke akcije koje kotiraju u Hong Kongu potonule su za 2,7 procenata zbog spekulacija o novom talasu pooštravanja regulative, šo je pogodilo najviše dionice Tencenta i Alibabe.

Na tržištima valuta, dešavanja su nešto prigušenija, osim kada je riječ o ruskoj rublji koja se na početku trgovanja u Aziji stropoštala na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, prije nego što se stabilizovala.

Japanski jen sena otvaranju sesije vratio rastu, dostižići skoro tronedeljni maksimum od 114,50 za dolar. Švajcarski franak se drži blizu jednomjesečnog najvišeg nivoa zabilježenog u ponedjeljak, evro se spustio za 0,2 odsto na jednonedjeljni minimum od 1,1286 dolara.

Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu