Connect with us

TRŽIŠTA

Izuzeti od akciza: E-cigarete i grijani duhan u BiH imaju snažan potencijal za rast

Objavljeno

 


Grijani duhanski proizvodi stigli su u Bosnu i Hercegovinu 2019. godine zahvaljujući globalnom gigantu Philip Morris doo koji ima potpunu dominaciju nad podkategorijom, izvještava Indikator.ba.

Prije toga, potrošači su mogli kupiti uređaje sa grijanim duhanom putem interneta, iako je prodaja bila vrlo ograničena, a format se tek počeo razvijati na susjednim teritorijima kao što su Srbija i Hrvatska, gdje je imao premium pozicioniranje, navodi Euromonitor u svojoj analizi.

Vaping proizvodi nastavili su bilježiti pozitivan rast u 2019. godini, pri čemu su otvoreni vaping sistemi u Bosni i Hercegovini popularniji od zatvorenih. To je drugačije nego kod drugih teritorija, koje su naprednije od Bosne i Hercegovine u svjesnosti o pušenju i strogosti zakona, a koje više vole zatvorene sisteme, navodi Euromonitor.

U 2019. godini Philip Morris doo bio je fokusiran na dovođenje IQOS-a i HEETS-a u Bosnu i Hercegovinu i preuzeo je potpunu dominaciju u novoj kategoriji grijanog duhana.

U 2020. godini očekuje se da će prodaja proizvoda bez duhana, e-cigareta i grijanog duhana sada porasti za 132% u stalnim vrijednostima za 2019. godinu, s obzirom na utjecaj COVID-19.
To se uspoređuje s porastom prodaje od 37% u prognozama za duhana za 2019. godinu.

Iako ne postoji direktna povezanost između opće prevalencije pušenja i COVID-19 u Bosni i Hercegovini, sama po sebi postoji postepena svijest o zdravstvenim pitanjima oko pušenja i veći broj pušača u zemlji traži zdravije mogućnosti, primjećuje Euromonitor.

Reklama

Duhan bez dima još uvijek nije prisutan u zemlji, a e-cigarete i grijani duhan relativno su novi, što pokazuje posebno snažan rast jer takvi proizvodi ostaju pomalo novost.

Budući da su proizvodi u ovoj kategoriji trenutno izuzeti od povećanja akciza i nekih propisa i zakona koji se tiču ​​duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, to pruža prilično odlične uvjete za razvoj i rast.

U skladu s tim, postojeći lideri u kategorijama zauzimaju vrlo jake pozicije – Philip Morris u potpunosti dominira grijanim duhanom, a Umbrella Corp Ltd je prvi igrač koji je uveo vaping proizvode u zemlju, čime je zauzeo poziciju stručnjaka, konstatuje Euromonitor.

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu