MMF Srbiji odobrio aranžman od 2,4 milijarde evra

0
MMF

Srbija je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o budućem stendbaj-aranžmanu koji bi trajao dvije godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Navodeći da je MMF svoju upravo završenu posjetu Srbiji ocijenio kao uspješnu, Mali je najavio da očekuje i zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF-a tokom decembra, nakon čega bi Srbija i zvanično ušla u novi aranžman, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

“To će biti dodatna podrška Srbiji da što lakše prođe kroz krizu, ali i dodatna sigurnost da ekonomske posljedice sukoba u Ukrajini ne zaustave započete reforme, kao i da se ublaže efekti usporavanja svetske ekonomije na Srbiju”, naveo je Mali.

Prema njegovim riječima, MMF je posebno istakao da je Srbija do sada pokazivala otpornost na negativna dešavanja u Evropi i svijetu.

“Cilj je da očuvamo postignutu finansijsku stabilnost, ali i da nastavimo sa sprovođenjem jasno zacrtanih reformskih zadataka koje smo zajedno sa MMF-om postavili ranije”, rekao je Mali.

Agencije