Connect with us

TEHNOLOGIJA

Facebook i Microsoft povezuju SAD i Evropu kablom za superbrzi internet

Dvije tehnološke kompanije objavile su juče da će instalirati podvodni kabal od istočne obale SAD-a do Španije kako bi ubrzali globalne internet usluge piše The Guardian.

Objavljeno

 

Trenutno se na dnu Atlantika ili ispod njega nalazi više od deset kablova za razne namjene.

Brza povezanost posebno je bitna Facebooku koji želi ohrabriti svoje korisnike po cijelom svijetu da koriste opciju videa uživo i da se susreću u virtualnoj stvarnosti. Za obe aktivnosti potrebna je brza internet usluga koja će ovim projektom, nadaju se direktori ovih kompanija, postati dostupnija.

Ovaj projekt je samo još jedan primjer u nizu gdje velike tehnološke kompanije preuzimaju uloge koje su tradicionalne zadaće javnih kompanija i vlasti. U međuvremenu, Google nastavlja širiti mrežu svoje Fiber usluge, Amazon.com aktivno i efektivno uspostavlja svoje poštanske usluge, Uber ide prema tome da zamijeni regulirane taxi kompanije, a Facebook donosi bežični internet u Afriku.

Početak novog kabla biti će u sjevernoj Virginiji u SAD-u, a veliki spoj sa svjetskom internetskom mrežom biti će u Bilbau u Španjolskoj te će se od tamo nastaviti put Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Kompanije su potvrdile da će to biti kabal s najvećim kapacitetom do sada koji prolazi Atlantikom. O trošku gradnje nije se raspravljalo.

Podružnica Telefonice (španska telekomunikacijska kompanija) za infrastrukturu će upravljati i održavati kabel. Početak projekta se očekuje u avgustu ove godine, a završetak izgradnje u oktobru  iduće godine.

Iako će Telefonica prodati pristup kablu i drugim zainteresiranim tvrtkama, Facebook i Microsoft uvjeravaju da će oni imati povlašteni pristup brzom prenosu podatak preko okeana. Slikovito rečeno, dvije kompanije će imati vlastitu superbrzu autocestu između dva velika tržišta.

Odluka da Microsoft i Facebook postave vlastiti kabal govori o tome kakve će potrebe imati dvije kompanije u budućnosti i kakva je njihova vizija iste. U aprilu je Facebook na svojoj konferenciji u San Franciscu prikazao kako zamišljaju da se dva korisnika koja se nalaze na različitim kontinentima mogu sresti u virtualnoj stvarnosti koristeći slušalice, kamere i monitore. Ta usluga će trebati velike količine interneta kako bi ona normalno funkcionirala.

Sposobnost Facebooka da finansira vlastiti kabal će mu vjerojatno pomoći da održi svoju dominaciju na tržištu na kojem djeluje. Dok će druge kompanije koje se bave virtualnom stvarnosti morati kupovati prostor na drugim podvodnim kablovima, Facebook će imati svoj.

 

Izvor: Jutarnji.hr

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.