Connect with us

TRŽIŠTA

Domaći proizvodi od maja u Lincu

Objavljeno

 


Austrija

BANJALUKA – S ciljem što bolje prezentacije domaćih proizvoda na austrijskom tržištu, tridesetak kompanija iz Republike Srpske izložiće svoje proizvoda na jedinstvenom prodajnom prostoru “Šou rum Linc”, koji bi trebalo da bude otvoren sredinom maja.

Otvaranje tog prostora u Lincu dogovoreno je u petak na sastanku u Područnoj privrednoj komori Banjaluka, kojem su osim rukovodstva komore prisustvovali i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić, šef Predstavništva RS u Austriji Mladen Filipović, predsjednik Inicijative CEE za jugoistočnu i istočnu Evropu Aleksandar Čenić, te predstavnici privrednih društava koja će izlagati u Lincu.

Među onima koji će predstaviti asortiman svojih proizvoda je i Vinarija “Jungić” iz Čelinca.

– Do sada smo uglavnom bili pozicionirani kao lokalna domaća vinarija na području banjalučke regije, međutim to tržište je odavno prezasićeno i u ovome vidimo šansu za eventualni izlazak na tržište Austrije. Predstavićemo cijeli asortiman naših vina, pet crvenih, tri vrste bijelih i jedno roze vino, a u budućnosti planiramo da predstavimo jednu novu liniju za tamošnje tržište – rekao je vlasnik čelinačke vinarije Željko Jungić.

Šansu za izlazak na austrijsko tržište predstavljanjem na zajedničkom štandu prepoznala je i kompanija “Ekskluziv lindžeri”, koja proizvodi intimni veš.

Reklama

– Podrška Komore i Vlade RS nam je vjetar u leđa i očekujemo da ćemo uspjeti da ostvarimo saradnju i izaći na tamošnje tržište. Predstavićemo naš proizvodni program, grudnjake i kupaće kostime – rekao je direktor tog preduzeća Nino Tolimir.

Privrednici ističu da je ovaj vid predstavljanja veoma dobro osmišljen, te da nije slučajno to što će proizvode predstavljati baš u Lincu, jer se taj austrijski grad nalazi na raskrsnici puteva koji vode do Minhena, Beča i Praga.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je rekao za “Glas Srpske” da je ovo jedinstvena prilika za mala i srednja preduzeća koja nemaju kapacitete da samostalno nastupe na austrijskom tržištu.

– Cilj je da naše proizvode približimo austrijskim kompanijama. Na ovaj način pružena je mogućnost privrednicima da na organizovan način, uz podršku institucija Republike Srpske i predstavništva u Beču, dođu do kontakata u Austriji. Predstaviće se firme iz raznih oblasti, od proizvodnje čajeva, farmaceutskih proizvoda, građevinskih materijala, stolarije do proizvođača namještaja – istakao je Račić. Dodao je da osim preduzeća koja će izložiti svoje proizvode tamo ima još firmi koje su zainteresovane da se predstave kroz kataloge.

Izložbeni prostor

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka ističu da su u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Beču obezbijedili poslovni prostor od 500 metara kvadratnih izložbenog i prodajnog karaktera u Lincu. Naveli su da će to biti stalna postavka.

Reklama

 

Izvor: Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu