Connect with us

TRŽIŠTA

Niko od operatera nema dominaciju, Telemach sa značajnom tržišnom snagom

Objavljeno

 


TV

Niti jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali „Telemah d.o.o. Sarajevo“, sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Ovo su na upit lista Novosti kazali iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Iz RAK-a su „Novostima“, na pitanje da li je analiza koju je sačinio RAK, a koja još nije objavljena, pokazala dominaciju nekog operatera na teritoriji BiH, odgovorili:

„Ne, niti jednog pojedinačno. Međutim, ako se uzme u obzir da bosanskohercegovačka zakonska regulativa omogućava pravnom licu da ima povezana lica, može se tumačiti da „Telemah d.o.o. Sarajevo“ sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu na maloprodajnom tržištu audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na državnom nivou“, poručili su iz RAK-a.

Iz RAK su pojasnili da nisu objavili rezultate analize iz razloga što njena primjena nije stupila na snagu.

Reklama

„U cilju obezbjeđenja uslova za podsticanje daljeg razvoja konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija i elektronskih medija, u 2017. godini, Agencija je pristupila aktivnostima na provođenju analize maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Međutim, imajući u vidu da je u međuvremenu došlo do promjena u legislativi Evropske unije, Agencija je prepoznala potrebu da istovremeno provede analize svih relevantnih tržišta elektronskih komunikacija i elektronskih medija u BiH, uključujući i Analizu maloprodajnog tržišta distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija. Tek nakon provođenja i primjene novih analiza, kao i pomenute analize regulatorne mjere će biti primenjene na sve operatere sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima“, pojašnjavaju u RAK-a.

U medijima su se pojavile tvrdnje o monopolu na tržištu m:tela nakon kupovine niza operatera na tržištu BiH, nakon čega se u cijelu priču uključilo i Vijeće ministara BiH.

Iz ove institucije je zatraženo od Konkurencijskog vijeća BiH da dostavi mišljenje o njihovom postupanju u vezi sa izdavanjem odobravanja pojedinim telekomunikacijskim operaterima u BiH, koji su u prethodnom periodu izvršili kupovinu više firmi u BiH, a što za posljedicu može imati dominantan položaj privrednog subjekta na relevantnom tržištu.

Vijeće ministara je zatražilo odgovor i da li neki telekomunikacijski operater ima trenutno dominantan položaj na tržištu, tj. udio veći od 40 odsto.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu