Connect with us

NAUKA

OŽIVJELI MIKROBE KOJI SU MIROVALI 50.000 GODINA ‘Otkrili smo organizme zarobljene u kristalima koji nisu u srodstvu ni sa čim što poznajemo!’

U pećinama planine Naica u Meksiku naučnici su pronašli mikrobe koji su mirovali hiljadama godina – i uspješno su ih oživjeli, javlja BBC.

Objavljeno

 


kristali mikrobi pecina

Mikrobi su ostali zarobljeni prilikom formiranja gipsanih struktura, prije 10 do 50 hiljada godina, a voditeljica istraživanja dr. Penelope Boston objasnila je kako se radi o nesvakidašnjem otkriću.

– Drugi su timovi tvrdili da su našli i starije organizme koji su bili još uvijek živi, no u ovom slučaju organizmi su vrlo neobični – nisu u bliskom srodstvu ni sa čim što nalazimo u svim genetskim bazama podataka, rekla je dr. Boston, nova direktorica NASA-inog Instituta za astrobiologiju u Kaliforniji.

Pećine u Naici istraživali su rudari u potrazi za srebrom i drugim plemenitim metalima, no danas su zanimljive naučinicima koji proučavaju ekstremofile – mikrobe koji preživljavaju u ekstremnim uvjetima.

Unutar pećina, temperatura je između 40 i 60 stupnjeva celzija, izrazito vlažna i povišene kiselosti. Svjetlost ne dopire do podzemnih jezera, pa svi organizmi preživljavaju uz pomoć kemosinteze – procesiraju minerale iz kamenja kako bi se prehranili.

Naučnici su do sada pronalazili mikrobe na stijenkama pećina, no ovo je prvi put da su ih pronašli unutar kristala gipsa, dugačkih i do jednog metra.

Reklama

Dr. Boston i njezin tim su koristili sterilne alate kako bi bušili gipsane kristale i došli do malih ‘džepova’ unutar kristala, u kojima su se skrivale bakterije i arheje – grana mikroba odvojena od bakterija i eukariota.

Iako su bile potpuno neaktivne – u njima se nisu odvijali biološki procesi, znanstvenici su bakterije i arheje uspjeli reanimirati u laboratoriju.

Osim što su otkrivene dosad nepoznate vrste mikroba, otkriće je značajno i za polje astrobiologije, jer su organizmi pronađeni u uslovima kakvi bi mogli postojati nekim mjestima u Sunčevom sistemu izvan Zemlje.

– Astrobiološka poveznica je očita, u tome da nam bilo koji sistem ekstremofila koji proučavamo omogućava da proširimo spoznaju života na Zemlji, te da ju dodamo u atlas mogućnosti koje možemo primjeniti na druge planete, rekla je dr. Boston.

Brojni stručnjaci vjeruju da, ukoliko ćemo naći život izvan Zemlje u Sunčevom sistemu, najvjerojatnije će se raditi o organizmima nalik ekstremofilima, koji preživljavaju zahvaljujući kemosintezi.

 

Reklama

Izvor: Jutarnji.hr

 

Izvor: Jutarnji.hr

Nastavite čitati

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu