Connect with us

INTERVJU

Lalović: Privreda još nije dočekala rasterećenje

Objavljeno

 


Ognjenka Lalovic

​Iako je tokom 2018. godine zabilježeno nekoliko pomaka u svrhu poboljšanja uslova poslovanja u BiH, ipak privreda BiH nije dočekala neko značajnije rasterećenje, kaže u intervjuu za „Nezavisne“ Ognjenka Lalović, direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

„Određene reforme na nivou Federacije i Republike Srpske vjerovatno će se moći mjeriti tek 2019. godine, a nije ohrabrujuće što se najavljuje poskupljenje struje za privrednike u oba entiteta“, kaže ona.

NN: Koja privredna grana u zemlji je 2018. godine ostvarila najveći napredak kada je izvoz u pitanju?

LALOVIĆ: Metalski sektor u BiH, uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor, koji u prosjeku čini oko 34,2% od ukupnog izvoza zemlje, što mu daje veliku prednost nad drugim izvoznim kategorijama. Takođe, drvna industrija, tj. najviše izvoz finalnih proizvoda – namještaja, iz godine u godinu bilježi pozitivan trend rasta. S obzirom na kvalitetan sirovinski potencijal, pretežno bukve, te izražen trend upotrebe drveta kao ekološkog i obnovljivog materijala u svijetu, realno je očekivati povećanje proizvodnje i izvoza drvne industrije Bosne i Hercegovine.

NN: Koja su to nova tržišta na kojima su se pojavili proizvodi iz BiH?

Reklama

LALOVIĆ: U protekle dvije godine velika pažnja je posvećena tržištu Kine. Komora zadnje tri godine organizuje zajedničke nastupe bh. privrede na sajmu „Ningbo“ u Kini, što je već rezultiralo određenim ugovorima o saradnji. Podsjećamo da se Grupacija proizvođača, sakupljača i prerađivača ljekovitog bilja i šumskih plodova u BiH uspješno predstavila prvi put na Međunarodnoj konferenciji proizvođača eteričnih ulja, koja je održana u Kini od 21. do 23. maja 2018, gdje je učestvovalo i osam kompanija koje se bave proizvodnjom eteričnih ulja. Nastup Grupacije je bio izuzetno uspješan, te je za jedan od rezultata imao i uzvratnu studijsku posjetu kineskih uvoznika eteričnih ulja Bosni i Hercegovini, gdje su u dvodnevnoj posjeti i u organizaciji STK BiH, obišli sve značajnije proizvođače. Po našim informacijama, a slijedom navedenih aktivnosti, već su sklopljeni ugovori o izvozu vina i eteričnih ulja u Kinu, čemu ćemo moći svjedočiti u narednom periodu.

NN: U 2018. godini došlo je do ogromnog pada izvoza za Tursku, i to kada je Komora u ovoj zemlji otvorila svoje predstavništvo. Šta se desilo?

LALOVIĆ: Sredinom godine Turska je donijela Odluku za sprovođenje kvota na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda s porijeklom iz BiH. Ovom odlukom utvrđena su nova pravila za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda. Promjena načina uvoza te pad lire imali su negativan uticaj u prvoj polovini godine na izvoz bh. proizvoda na tržište Turske, iako dosta bh. izvoznika ima sklopljene ugovore u eurima. U septembru 2018. Savjet ministara BiH je utvrdio Nacrt ugovora o slobodnoj trgovini s Turskom, koji je, kako tvrde u Savjetu, bolji nego dosadašnji ugovor o slobodnoj trgovini, koji je tri puta mijenjan. Novina u Nacrtu ugovora je da je prvi put u ugovor unesena odredba koja se tiče obaveze Turske da BiH svake godine obezbijedi kvotu za izvoz mesa s obzirom na to da su goveđe meso i druge vrste mesa do sada bili na punoj carinskoj stopi, bez umanjenja carine, s tim da je turska vlada jednostranom odlukom svake godine odobravala određenu količinu. Predstavništvo STK BiH u Istanbulu je, izgleda, otvoreno u pravo vrijeme, jer je u ovoj godini bilo na usluzi svim bh. izvoznicima, pružajući stručnu i informativnu podršku. I ovim putem pozivamo sve privrednike da ne oklijevaju i da koriste usluge Predstavništva u Istanbulu.

NN: Da li se moglo uraditi više i u kojem dijelu?

LALOVIĆ: Gledajući mogućnosti diversifikacije izvoznih tržišta i jačanje proizvodnih kapaciteta u BiH, ostaje nam žal u 2018. godini što nije i formalno omogućen izvoz piletine u EU. Bosna i Hercegovina je 2012. godine bila jedan od glavnih dobavljača peradarskih proizvoda na hrvatsko peradarsko tržište, a vrijednost izvoza je iznosila 14 miliona KM godišnje uz snažan tržišni udio – 85% ukupnog uvoza u Hrvatsku u kategoriji svježeg pilećeg mesa. Međutim, kada se Hrvatska pridružila EU, taj izvoz je zaustavljen, a tržište je preplavljeno proizvodima iz drugih evropskih zemalja. Peradarstvo u BiH, prema podacima OECD-a, ima potencijal i veliku šansu da u okviru cjelokupne poljoprivredne proizvodnje postane najveći sektor za proizvodnju mesa do 2020. godine uz godišnji porast od 2,3 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom za sektor peradarstva 2017/2016. bio je rekordan i iznosio je 165%. Kompanijama iz sektora peradarstva svakako treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene, jer prerađevine od mesa peradi u ukupnom izvozu učestvuju sa 72% vrijednosti.

NN: Da li su vlasti, na svim nivoima, prošle godine bile u službi ekonomije?

Reklama

LALOVIĆ: Iako je tokom godine zabilježeno nekoliko pomaka u svrhu poboljšanja uslova poslovanja u BiH, ipak privreda BiH nije dočekala neko značajnije rasterećenje. Određene reforme na nivou Federacije i Republike Srpske vjerovatno će se moći mjeriti tek 2019. godine, a nije ohrabrujuće što se najavljuje poskupljenje struje za privrednike u oba entiteta. Gledajući iz ugla spoljnotrgovinskog poslovanja, moramo istaći da je tužno da smo tek u aprilu 2018. godine (a trebalo je da ovo bude realizovano prije skoro dvije godine) uspjeli u donošenju jednog od podzakonskih akta Zakona o carinskoj politici BiH, a to je Odluka o uslovima i postupku ostvarenja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina. Mnogi privrednici, a najviše njih iz metalske i elektro industrije, zatim drvne i tekstilno-obućarske industrije koji su nosioci domaće privrede, nisu bili u mogućnosti osloboditi se uvoznih dažbina prilikom uvoza opreme za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja bi služila za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, tj. za modernizaciju postojeće proizvodne tehnologije, kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost. Ovim aktom zasigurno je pružen dodatni impuls u podizanju same proizvodnje, a time i viši nivo konkurentnosti bosanskohercegovačkih firmi, kako na evropskom, tako i na globalnom svjetskom tržištu.

NN: Kosovo taksama očigledno kažnjava BiH i Srbiju za neke političke odluke. Da li je CEFTA izgubila smisao s obzirom na to da nema način, a ni mehanizam da ih u tome spriječi?

LALOVIĆ: Trenutno tako izgleda, jer je činjenica da CEFTA sporazum nije bio u većoj krizi, kao što je danas. U njemu nema decidno navedenih kaznenih mjera, što se sad pokazalo kao krucijalno. Nikad u okviru CEFTA nije riješen problem mehanizma rješavanja sporova te smo zbog toga bili godinama zakovani u problemima dok se dvije strane ne dogovore, kao što je primjer Srbija – BiH iz ove godine. Ako se ne riješi problem mehanizma rješavanja sporova teško da iko može garantovati da će se moći sprovoditi usaglašeni Protokol 5 (usluge) ili Protokol 6 (ujednačavanje dokumenata, uvezivanje carina).

 

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu