Connect with us

INTERVJU

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka: Salon u Lincu šansa za privrednike

Objavljeno

 


Goran Račić

Jedinstveni izložbeni salon “Šou rum Linc” sutra će biti otvoren u Lincu, raskrsnici puteva između evropskih metropola, a svoje proizvode izložiće 35 kompanija iz Republike Srpske i na taj način zakoračiti bliže ka austrijskom tržištu, istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

On je kazao da će izložbeni salon otvoriti premijer RS Radovan Višković, a svečanosti će prisustvovati i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Nemanja Kovačević, predstavnici Predstavništva Srpske u Austriji, privrednici te zvaničnici iz Austrije i predstavnici tamošnjih kompanija.

– Iako je Područna privredna komora Banjaluka nosilac svih aktivnosti, proizvode će predstaviti privrednici iz svih krajeva Srpske – istakao je Račić.

GLAS: Koje firme će se predstaviti i kakve proizvode će izložiti?

RAČIĆ: Tržište Austrije je veoma razvijeno i preferira robu izuzetno visokog kvaliteta. Firme su to razumjele i tamo idu sa najkvalitetnijim proizvodima. Najveći broj izlagača je iz oblasti drvne industrije, a predstaviće se i proizvođači kafe, prirodne kozmetike i ljekobilja, tekstila, boja i lakova, te medicinske opreme. Među njima već ima onih koji izvoze svoje proizvode na tržište Austrije. Svim izlagačima obezbijedićemo adekvatne sastanke i kontakte sa trgovačkim lancima.

GLAS: Da li planirate slične aktivnosti u drugim zemljama?

Reklama

RAČIĆ: Ovo je pionirski poduhvat koji smo realizovali u saradnji sa Predstavništvom RS u Austriji, uz podršku Vlade Srpske. Izlagači imaju idućih godinu dana obezbijeđen besplatan prostor, a troškove zakupa snosi Vlada. Od naredne godine oni će sami plaćati zakup i to pet evra po kvadratu. Proizvodi koji budu izloženi u Lincu treba da posluže kompanijama iz Austrije da se uvjere u visok kvalitet naših proizvoda koji su rađeni po svjetskim standardima. Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim, a vjerujem da hoće, slične projekte planiraćemo i na drugim tržištima.

GLAS: Šta će otvaranje salona značiti za privrednike iz Srpske?

RAČIĆ: Malo koji privrednik može sebi da priušti da potroši 10.000 ili 20.000 evra da bi osvojio neko novo tržište. Ovdje komora potpuno besplatno pruža tu mogućnost. Obezbijedili smo besplatan prevoz privrednika i eksponata. Ovo je jedinstvena šansa da uz minimalne troškove izađu na jedno veoma značajno i razvijeno tržište.

GLAS: Na kom je nivou spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Austrije?

RAČIĆ: Prije deset godina imali smo veoma loš spoljnotrgovinski bilans s Austrijom, da bi prošle godine postigli suficit od 50 odsto u odnosu na prethodne godine. To tržište je spremno da prihvati naše kvalitetne proizvode i domaćim privrednicima je ovo pouzdana šansa da na velika vrata uđu na tamošnje tržište.

GLAS: Kakvi su planovi nakon otvaranja salona u Lincu?

Reklama

RAČIĆ: Namjera nam je da u septembru ili oktobru organizujemo veliki poslovni forum u Lincu, gdje bi Privredna komora gornje Austrije i naša komora bili nosioci projekta, a pored firmi koje tamo izlažu proizvode, pozvali bi i druge zainteresovane kompanije. Bio bi to korak više u jačanju saradnje.

 

Izvor: Glas Srpske

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu