Connect with us

ANALIZE

Od države dobili 210 miliona, a isplatili 80 miliona dividendi

Objavljeno

 


Parodi

BANJALUKA – Preduzeća u većinskom državnom vlasništvu u BiH duguju 8,1 milijardu maraka ili 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, rekao je Francisko Parodi, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, na prezentaciji o stanju u državnim preduzećima koju je upriličilo Udruženje „Misli dobro“ iz Banjaluke.

Parodi je rekao da ih je tokom prikupljanja podataka o stanju u državnim preduzećima najviše šokirala činjenica da vlasti FBiH i RS nisu ni znale šta imaju u svom vlasništvu, navodeći da FBiH nema čak ni listu preduzeća kojima raspolaže, a u RS je ta lista stara sedam godina.

„Veoma je teško da vlasti sprovode dobre politike u upravljanju tim preduzećima i donose racionalne odluke ako ne znaju ni čime raspolažu. To je moje najveće iznenađenje“, rekao je Parodi, koji je na studiji radio s Bobanom Čegar, stručnjakom za oblast računovodstva i poslovnih finansija.

Parodi je naglasio da je neuobičajeno da su ta preduzeća isplaćivala dividende, a istovremeno su u 2,5 puta većem iznosu dobijala razne vrste državne pomoći i subvencija.

Naime, kako je istakao, 20 preduzeća je 2017. isplatilo 80 miliona maraka dividendi, a istovremeno su od države primila više od 210 miliona.

Istakao je da MMF ne želi vlastima govoriti šta da urade s tim preduzećima, ali da je važno da ona pružaju usluge od javnog interesa, a da ne opterećuju poreske obveznike ili pružaju nelojalnu konkurenciju.

Reklama

Velika većina od oko 550 preduzeća je u veoma visokom riziku od bankrota, a to, kako je upozorio Parodi, znači da će država morati isplatiti njihova dugovanja u slučaju neuspjeha poslovanja. Time se javni dug BiH, koji nominalno iznosi 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, penje na čak 60 odsto.

Branko Kecman, član Udruženja „Misli dobro“, upozorava da je povrat državi na uloženi kapital tek oko 0,1 odsto. Navodeći primjer Slovenije, kojoj je u 2016. povrat na kapital iznosio 6,1 odsto, Kecman je rekao da kad bi taj iznos u Republici Srpskoj iznosio četiri odsto, RS bi svake godine mogla izgraditi jednu manju hidrocentralu.

Iako se svi slažu da politika opterećuje rad državnih preduzeća, Kecman je ukazao na jedan pozitivan primjer, „Željeznica RS“, gdje je Vlada RS odlučila uz pomoć Svjetske banke ući u rekonstrukciju tog preduzeća, koja je, kako je rekao, ocijenjena kao jedna od najuspješnijih.

Kecman je rekao da će „Misli dobro“ nakon ove debate u Banjaluci predložiti i neke mjere kojima bi država mogla popraviti stanje u ovim preduzećima.

Parodi smatra da bi u ovom trenutku najvažnije bilo da se uvede puna transparentnost i odgovornost u upravljanju tim preduzećima, uz punu profesionalizaciju menadžmenta.

Ukazao je na primjere u istočnoj Evropi i bivšim komunističkim zemljama gdje se postupilo na ovaj način, te da su se rezultati pokazali veoma dobrim.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne novine

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu