Connect with us

TEHNOLOGIJA

London je najbolji pametni grad na svijetu

Objavljeno

 


London

Šesto izdanje IESE-vog Cities in Motion istraživanja o pametnim gradovima, rad profesora Paskvala Beronea i Joana Enrika Rikarta, ugledalo je svijetlo dana.

Stručnjaci Centra za globalizaciju i strategiju IESE Business School istražili su nivo razvoja u 174 grada iz 80 zemalja.

Istraživanjem su ove godine obuhvatili još devet novih gradova u odnosu na 2018. godinu, što jasno ukazuje na razvoj koncepta pametnih gradova širom svijeta.

Indeks Cities in Motion ili u prevodu Gradovi u pokretu, oformljen je s namjerom da pomogne javnosti i gradskim službenicima kako bi prepoznali uspješnost vlastitog i gradova koji im mogu poslužiti kao primjer dobre prakse.

Uspješnost grada ogleda se u devet dimenzija, a to su redom ljudski kapital, socijalna kohezija, ekonomija, upravljanje, okolina, mobilnost i saobraćaj, urbano planiranje, međunarodna uspješnost i tehnologija.

Koncept rangiranja omogućava prepoznavanje snaga i slabosti, a s obzirom na to da se mjeri održivost na ekonomskim, socijalnim, ekološkim i tehnološkim osnovama, može se procijeniti kvalitet života građana u kombinaciji svih činilaca.

Reklama

Upravo na ovim osnovama London je, nakon što je tri godine zaredom držao drugu poziciju, u novom izvještaju zauzeo prvu poziciju na ljestvici.

Glavni grad Velike Britanije postigao je izvanredan položaj u gotovo svim dimenzijama. Osigurao je prvo mjesto za ljudski kapital i međunarodnu uspješnost, a za dimenzije upravljanja, mobilnosti i saobraćaja, tehnologije i urbanog planiranja našao se u deset najboljih.

Najgori učinak grad je postigao u dimenziji socijalne kohezije zauzevši 45. mjesto. Međutim, prisutno je poboljšanje u odnosu na 68. mjesto u 2018. i 105. u 2017. godini. Pametni London bio je zanimljiv za programere i startapovce više nego gotovo bilo koji grad na svijetu, a otvorenu platformu podataka London Datastore koristi više od 50.000 ljudi, firmi, programera i istraživača svakog mjeseca.

Stvaraju vidne važne korake u prevozu uz korišćenje Heathrowovih mobilnih kapsula koje se spajaju sa vazdušnom lukom Heathrow.

Štaviše, ulaže se i u najveći projekat Crossrail u Europi, uvodeći deset novih željezničkih linija za spajanje postojećih 30 stanica u gradu do kraja 2019. godine. Odmah iza Londona, na ljestvici najpametnijih smjestio se Njujork, a na drugoj poziciji našao se nakon što je tri godine zaredom bio apsolutni broj jedan.

Ipak, ostao je vodeći grad s najvišim BDP-om, a osigurao je i treću poziciju za ljudski kapital, drugu za urbano planiranje, osmu za međunarodnu uspješnost i petu za mobilnost i transport. Danas posjeduju gotovo 7000 visokotehnoloških firmi i ističu se po svojim integrisanim tehnološkim uslugama, poput besplatne WiFi usluge LinkNYC, a takvim naporima osigurali su sebi i visoko 11. mjesto kada je riječ o primjeni tehnologije.

Reklama

Amsterdam koji se nalazio na desetoj poziciji 2018. godine ističe se po međunarodnoj uspješnosti, a ove godine ostvarili su primjetan skok od čak sedam mjesta na ukupnoj ljestvici.

Osigurao je desetu poziciju u privredi, sedmu po tehnologiji i ostaje u prvih dvadeset po gotovo svim dimenzijama.

Grad se pokazao važnom evropskom silom za FinTech, energetsku efikasnost i kulturu. Otprilike 90 odsto domaćinstava u gradu koristi bicikle za prevoz, a tome pridonose i napredne automatizovane usluge za javno korišćenje zajedničkih bicikala.

S ciljem zabrane benzinskih i dizelskih automobila do 2025. godine, očekuje se da će to biti prvi grad s nultom emisijom u Evropi.

Pariz je doživio minimalni pad s trećeg mjesta. Sjedište je gotovo pedeset odsto francuskih firmi, kao i dvadeset od sto najvećih firmi na svijetu. Ističe se po osmoj poziciji po privredi, šestoj po ljudskom kapitalu, trećoj po međunarodnim uspijesima i četvrtoj za mobilnost i transport. Grad svjetlosti neprestano podstiče upotrebu bicikala i električnih vozila i prepoznat je po inovacijama.

Omogućuje javnosti i važnim činiocima u urbanom prostoru pristup gradskim podacima. Projekat Grand Paris Express, jedan od najvećih preuređenja saobraćaja u Evropi, dodaće četiri dodatne metro linije, 200 kilometara novih željezničkih linija i 68 novih stanica, a sve će biti povezano sa 100 odsto automatskim metro sistemom.

Reklama

Rejkjavik, grad s najvećim gužvama na Islandu, zadržao je položaj od svog ulaska u 2018.

Iako je jedan od najmanjih gradova, odlično se snalazi što se tiče ekologije. Preko devedeset odsto električne energije i oko osamdeset odsto ukupne energije u regiji dolazi iz hidroelektrana i geotermalne energije. Obavezali su se da će postati grad s nuklearnim ugljenikom do 2040. godine, a rade i na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, istovremeno smanjujući zavisnost od fosilnih goriva.

Grad se po nivou tehnologije nalazi na četvrtom mjestu.

Pad za dva mjesta doživio je Tokio, ali s četvrtim mjestom i dalje su vodeći azijski grad. Glavni grad Japana prepoznat je po najvišoj stopi produktivnosti rada i stoga zauzima treću poziciju u privredi.

Prema Business Insideru, to je najinovativniji grad na svijetu i svrstao se u top deset globalnih finansijskih centara za 2018.

Osigurali su devetu poziciju za ljudski kapital, šestu za ekologiju i 30 prvih za sve druge dimenzije.

Reklama

Iako je Tokio najbolje rangirani azijski grad, Singapur je najbolje ocijenjen grad po dimenziji tehnologije.

Grad svojim građanima pruža najbržu brzinu interneta i gotovo 100 odsto stanovništva koristi mobilne telefone. Ima vrlo bogatu tehnološku kulturu, a odlikuju je bolnice s robotskim osobljem, autonomni taksiji, farme i vrtovi s tehnološki kontroliranom temperaturom i mnoge druge stvari.

On je na broju četiri za međunarodno pružanje pomoći i na broju deset za ekologiju.

Kopenhagen nije bio prisutan među najpametnijim gradovima u 2018. godini, a sada se našao na listi, i to na broju osam.

Grad je zauzeo treću poziciju za ekologiju, a založili su se za postizanje neutralnosti ugljenika do 2025.

Osigurao je desetu poziciju za tehnologije i ostao je na top 25 listi po svim ostalim dimenzijama.

Reklama

Berlin je bio deveti na ukupnom poretku 2017. godine, izašao je iz prvih deset u 2018. godini, a sada se vratio na istu poziciju i ove godine.

Tamo se našao zahvaljujući visokom rangu na petoj poziciji za ljudski kapital i međunarodnu dostupnost, šestoj za upravljanje, a sedmoj za mobilnost i transport.

Glavni grad Njemačke svrstao se u prvih 50 po svim dimenzijama s najmanjim, tj. 50. mjestom za ekonomiju i 47. za okolinu.

Beč, glavni grad Austrije, novi je koji se našao na top deset listi.

Njihovi najbolji rezultati vide se u mobilnosti i prevozu, kao i u međunarodnoj uspješnosti, pa je na sedmoj poziciji. Po tehnologiji je na 13. mjestu, u ekologiji je na 15. mjestu, a za ljudski kapital grad je zauzeo 23. mjesto.

Kako se izrazio CIMI, svaki je pametni grad jedinstven u svom postojanju, suočen s različitim izazovima i ima svoje individualne potrebe i mogućnosti.

Reklama

Los Anđeles, koji je na šesnaestom mjestu, stvorio je centralizovano središte informacija kojem se lako može pristupiti.

Gradska uprava tamo komunicira s djecom u vezi s pametnim gradskim inicijativama, a dimenziji upravljanja to daje na dodatnoj vrijednosti. Dimenzija upravljanja komplementarna je s dimenzijom ljudskog kapitala, a tehnologija lokacije pomaže stratezima i demografima u profilisanju obrasca stanovništva u gradu i sticanju specifičnih uvida. Lokacijska inteligencija znatno olakšava posao stručnjacima i projektantima.

 

Bankar.me

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu