Connect with us

ANALIZE

U „korona decembru“ izvoz skočio za 37 miliona KM

Objavljeno

 


Izvoz Srpske je u proteklom mjesecu bio veći za oko 37 miliona KM u odnosu na isti period 2019. godine, kada privreda nije trpjela snažan udarac izazvan virusom korona.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2020. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 306 miliona KM, što je za 13,6 odsto više nego u decembru 2019. godine, kada je iznosio 269 miliona KM.

Prema istom izvoru, uvoz je u decembru 2020. bio težak 412 miliona KM, što je za 4,9 odsto više nego u decembru 2019, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 74,3 odsto.

Međutim, da je virus korona ipak ostavio snažne posljedice na izvoz Srpske u minuloj godini, pokazuju zbirni podaci za njenih svih 12 mjeseci.

„U 2020. godini ostvaren je izvoz u vrijednosti od tri milijarde i 387 miliona KM, što je za 6,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu“, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Optimistično je ipak što je procenat pokrivenosti uvoza izvozom u prošloj godini najviši do sada, a iznosio je iznosio je 75,7 odsto.

Reklama

„Time je nastavljen trend rekordne pokrivenosti uvoza izvozom šestu godinu u nizu“, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže da se pozitivni pokazatelji u Srpskoj u narednom periodu očekuju u svim granama.

„Prerađivačka industrija je u zadnjem kvartalu 2020. doživjela pad, ali je došlo do oporavka u decembru. Mi očekujemo da bi to vrlo brzo trebalo da se vrati u normalu“, naveo je Mijić u izjavi za „Nezavisne novine“.

Kada su u pitanju prevoz putnika i tereta, kao i turizam i ugostiteljstvo, on se nada da bi do kraja marta trebalo da dođe do stabilizacije.

„U aprilu se očekuje priliv naših ljudi iz inostranstva, ali i stranaca koji bi trebalo da dođu na odmor. Mi sad razmišljamo kako da obezbijedimo radnu snagu kada to sve krene, odnosno da spremno dočekamo rad u punom režimu“, naveo je Mijić.

Govoreći o rastu izvoza u decembru 2020. u odnosu na isti mjesec 2019, on ističe da to puno znači.

Reklama

„Svaki dinar koji dođe sa strane je ogroman za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Mi očekujemo da se, prije svega, održi nivo prerađivačke industrije, te da se izvozni poslovi zadrže, ali i da se poprave. Naime, s obzirom na to da je vakcinacija u Evropi krenula, te da bi se stanje tamo već krajem marta trebalo vratiti u normalu, očekujemo da svi naši ugovoreni poslovi budu na nivou kakav je bio prije vanrednog stanja, pa čak očekujemo i neke pomake, jer je takav trend bio prije situacije izazvane virusom korona“, naglasio je Mijić.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine najviše se izvozilo u Hrvatsku, i to u vrijednosti od 482 miliona KM, i u Italiju – 469 miliona KM. U istom periodu najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 846 miliona KM, i iz Italije, u vrijednosti od 633 miliona KM.

Desezonirana industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine u poređenju sa novembrom 2020. godine veća je za četiri odsto.

Statističari su izračunali da je prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u decembru 2020. godine iznosila 979 KM, i najviša je do sada, a ujedno je i prvi put premašila iznos od 500 evra (501 evro).

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1.497 KM), a najniža u području građevinarstvo (665 KM).

„Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u decembru 2020. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 4,3 odsto“, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Reklama

U decembru 2020. godine, u odnosu na decembar 2019, najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u područjima umjetnost, zabava i rekreacija – 12,8 odsto, obrazovanje 9,5 odsto i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo – 8,9 odsto.

U istom periodu smanjenje plate nakon oporezivanja u nominalnom iznosu zabilježeno je jedino u području poslovanje nekretninama – 3,4 odsto.

Prema istom izvoru, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku su bile niže za 1,9 odsto, dok su u odnosu na novembar 2020. godine u prosjeku niže za 0,1 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u decembru 2020. godine zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan – 2,7 odsto, a razlog su više cijene u grupi duvan. Najveći pad cijena na godišnjem nivou u decembru 2020. godine zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća – 11,5 odsto.

Nezavisne novine

Reklama

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu