Connect with us

ANALIZE

Krediti postaju skuplji

Objavljeno

 


Kredit

Ukoliko Evropska centralna banka (ECB) krene stopama američkih Federalnih rezervi, te pooštri svoju monetarnu politiku i poveća kamatne stope kako bi smanjila rekordnu inflaciju u evrozoni, to bi moglo negativno uticati na finansijski sektor BiH, te dovesti i do određenog pada privredne aktivnosti.

Kaže ovo za “Glas Srpske” profesor na Ekonomskog fakultetu u Istočnom Sarajevu Marko Đogo komentarišući pisanje “Blumberga” da bi ECB do kraja ove godine postepeno, u tri navrata, julu, avgustu i septembru, mogao podići kamatne stope na 0,25 odsto za depozite.

Prema saznanjima “Blumberga”, kamata na glavne operacije refinansiranja trebalo bi takođe da bude povećana u septembru i decembru sa sadašnjih nula na 0,5 procenata.

Sukob u Ukrajini i rat sankcijama između Istoka i Zapada, prema riječima Đoge, zakomplikovali su ionako tešku situaciju u Evropskoj uniji nakon pandemije virusa korona.

– Postavila se dilema da li trpjeti sve veću inflaciju kako bi se očuvala privredna aktivnost ili krenuti sa zaoštravanjem monetarne politike. Očigledno su izabrali ovo drugo, i to za mene nije nikakvo iznenađenje. To ima svoje pozitivne, ali i negativne efekte. ECB na ovaj način vuče poteze kojima želi da smanji inflaciju. Ali, ti potezi će sigurno dovesti i do smanjenja privrednih aktivnosti, pada investicija i rasta nezaposlenosti. I to neće pogoditi samo evrozonu, već i našu zemlju. To ne bi trebalo da bude nešto dramatično, ali ipak treba očekivati određene negativne efekte. Pomenutih 0,25 odsto nije toliko strašno, ali ukoliko bi te kamate kojim slučajem porasle za, recimo, tri ili četiri odsto, to bi onda moglo da ugrozi i stabilnost domaćeg bankarskog sektora. Nadam se da do toga neće doći – istakao je Đogo i dodao da je na te probleme ukazivao još 2019. godine na Samitu regionalnih guvernera i ministara finansija u Budvi.

Sa Đogom slično mišljenje dijeli i ekonomista Zoran Pavlović, navodeći da će se eventualno pooštravanje monetarne politike od strane ECB-a i dizanje kamatnih stopa kako bi se koliko-toliko obuzdala inflacija sigurno negativno odraziti na BiH kroz određeni pad privrednih aktivnosti, do kojeg bi moglo doći zbog rasta kamatnih stopa u domaćim bankama.

Reklama

– Promena vrednosti evra uticaće i na naš finansijski sektor. Krediti će biti skuplji. I sve ono što se finansira putem kreditnih sredstava biće skuplje, od robe do nekretnina. Koliko, teško je reći. Ukrajinska kriza samo je zakomplikovala situaciju u evrozoni. U Evropi su tokom pandemije nemilice štampali novac kako bi pokrili “troškove”. A to je onda poput bumeranga uticalo na sve zemlje koje su na bilo koji način vezane za ovu valutu, jer je došlo do takozvane uvozne inflacije. BiH nema mogućnost da menja vrednost marke, kao recimo Srbija u slučaju dinara, tako da ukoliko ECB krene stopama FED-a, BiH će osjetiti na svojoj koži eventualne preventivno-restriktivne poteze ove finansijske institucije – smatra Pavlović.

Rast dolara

Federalne rezerve SAD početkom ovog mjeseca povećale su kamatne stope, a što je na svjetskim tržištima dovelo i do rasta vrijednosti dolara na nivo najveći u posljednjih 20 godina. Iz ove ustanove najavili su dalje zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbili previsoku inflaciju u Americi.

Glas Srpske

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu