Connect with us

INTERVJU

Aleksandros Furlis, šef Predstavništva RS u Grčkoj: RS može privući grčke firme

Predstavništvo RS u Grčkoj pojačanim intenzitetom radi na jačanju privredne saradnje između Srpske i Grčke, koja trenutno nije značajan spoljnotrgovinski partner.

Objavljeno

 


 

– RS je u 2015. u Grčku izvezla robu u vrijednosti 2,12 miliona KM, što je rast za 68,2 odsto u odnosu na 2014. godinu. Vrijednost uvoza iz Grčke u 2015. godini je iznosila 24,57 miliona KM i smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za četiri odsto. RS je sa Grčkom u 2015. godini realizovala 0,4 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog prometa na osnovu čega se može zaključiti da Grčka ne predstavlja značajnog spoljnotrgovinskog partnera. To je bio jedan od razloga što smo od početka 2016. godine intenzivirali aktivnosti na jačanju privredne saradnje sa Grčkom – kaže šef Predstavništva RS u Grčkoj Aleksandros Furlis.

Najznačajnije grupe proizvoda koje je RS izvezla u Grčku u prethodnoj godini su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, poluproizvodi u drvnoj industriji, aluminijumski proizvodi, te prehrambene prerađevine od mekušaca, a u uvozu su dominirali proizvodi tekstilne i metalske industrije.

* GLAS: Koji su to instrumenti kojima će Predstavništvo RS u Solunu djelovati da postavljeni ciljevi budu realizovani?

FURLIS: U proteklih šest mjeseci najviše smo bili zaokupljeni završavanjem birokratskih poslova u grčkim institucijama, a potom utvrđivanjem oblasti u kojima smatramo da postoji potencijal za saradnju između RS i Grčke. Trenutno su internet stranica Predstavništva i informisanje po principu od usta do usta osnovni instrumenti kojima pokušavamo da zainteresujemo grčke privrednike za saradnju sa RS. S tim ciljem, već smo predvidjeli direktno učešće na sastancima sa predstavnicima privrednih komora u raznim grčkim gradovima na kojima ćemo promovisati potencijalne oblasti za ulaganja u RS. S ciljem informisanja grčkih privrednika o povoljnoj investicionoj klimi u RS i uspostavljanju privredne saradnje pristupićemo i promovisanju na vodećim poslovnim internet stranicama u Grčkoj.

* GLAS: Koliko su prema dosadašnjim iskustvima grčki investitori zainteresovani za ulaganja u RS?

Reklama

FURLIS: Grčki investitori se mogu opisati kao introvertni, uglavnom zbog činjenice da su do 2007. godine, zbog rastuće ekonomije Grčke, privrednici bili izuzetno uspješni, tako da nisu smatrali za potrebno da šire svoje poslovanje ili da uspostavljaju nove vidove saradnje. Od kraha grčke ekonomije 2008. godine, preduzeća u Grčkoj se suočavaju sa sužavanjem lokalnog tržišta, tako da su grčki privrednici počeli da traže nove poslovne prilike, nova tržišta i nove vidove saradnje. Sigurni smo da je ovo pravo vrijeme da pokušamo da ih privučemo. Prepreka koje se javlja kao otežavajući faktor za intenziviranje komunikacije i uspostavljanje privredne saradnje je saobraćajna povezanost, odnosno nepostojanje direktnog leta između Grčke i RS. Vrijeme koje se izgubi u vožnji drumskim saobraćajem na navedenoj relaciji je dugo. Međutim, to neće biti prepreka ozbiljnim grčkim investitorima ukoliko se radi o ozbiljnom projektu i saradnji.

* GLAS: Kakve uslove očekuju grčki investitori u Srpskoj i za koje sektore privrede su zainteresovani?

FURLIS: Kao i drugim investitorima, ključni uslovi su niski operativni troškovi, troškovi osnivanja i stabilnost oporezivanja. Sektori energetike, prehrambene i drvne industrije su prioriteti njihovog investicionog interesovanja. Naravno, to ne znači da nećemo tražiti partnere za druge sektore koji bi se mogli pokazati interesantnim za obje strane.

* GLAS: Često su pravna nesigurnost i napeta politička situacija u BiH jedan od faktora nesigurnosti investicija stranih ulagača. Zabrinjava li to i grčke investitore?

FURLIS: Ne bih mogao reći da je to u ovom momentu presudno za grčke investitore. U Grčkoj su politička i ekonomska napetost i nesigurnost dio života, tako da grčkim privrednicima to nije novina. Navikli su na birokratiju, sporo odlučivanje države i stalne izmjene zakona koji se odnose na poslovanje. Sistem oporezivanja za investitore u RS je privlačniji u odnosu na izrazito visoko oporezivanje koje je prisutno u Grčkoj.

Obrazovanje jedan od prioriteta
* GLAS: Da li planirate da pojačate povezivanje RS i Grčke i u oblastima izvan privrede?

Reklama

FURLIS: Naravno. Već smo kreirali okvirne planove uspostavljanja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. Razmjena znanja i iskustava u naučno-istraživačkom radu kroz univerzitetsku saradnju biće jedan od prioriteta. Generalno, ubijeđen sam da ćemo marljivim radom, upornošću i strpljenjem postići rezultate i ostvariti ciljeve. Želimo da Predstavništvo RS u Solunu bude spona između Srpske i Grčke u raznim poljima zajedničkog djelovanja.

Izvor: Glas Srpske

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu