Connect with us

ANALIZE

Domaće firme zbog viza gube poslove u Njemačkoj

Objavljeno

 


Privrednici u BiH se suočavaju s problemima upućivanja detaširanih radnika u Njemačku, jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize, upozoravaju iz entitetskih privrednih komora.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, uputio je inicijativu Predsjedništvu BiH, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu spoljnih poslova BiH u vezi s potrebom rješavanja, kako je istaknuto, gorućeg problema s kojim se suočava građevinski sektor BiH u Njemačkoj.

Kako su naveli iz ove komore, realizacija ugovorenih poslova u Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između BiH i Njemačke, onemogućena je jer je Ambasada Njemačke u Sarajevu zbog pojave virusa korona 17. marta do daljeg obustavila rad te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

„S obzirom na trenutna dešavanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje Ambasade Njemačke – kancelarije za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Firme koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizovati ugovorene poslove“, naveli su u inicijativi te podvukli da je 2.000 radnih mjesta koje u ovom trenutku garantuje pomenuti međudržavni sporazum, zbog nemogućnosti viziranja, ugroženo, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici zaposleni.

Naglašavaju kako „osim što nisu u mogućnosti realizovati ugovorene poslove, firme odustaju od ugovaranja novih poslova, što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma“.

Stoga mole da se nadležni obrate Saveznom ministarstvu rada u Njemačkoj i Ministarstvu spoljnih poslova u toj zemlji s inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Sarajevu i time zaštiti sporazum i obezbijedi da se u skladu s odredbama istog osigura nastavak nesmetanog rada.

Reklama

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za „Nezavisne“ da problem predstavlja činjenica da je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu, zbog pojave virusa korona, 17. marta obustavila svoj rad, poništila sve zakazane termine i obustavila izdavanje viza, dok je cijela Evropska unija istog dana zatvorila svoje granice i onemogućila ulazak državljanima zemalja koje nisu članice EU, čime je i našim radnicima onemogućen odlazak na rad u Njemačku.

„S obzirom na to, naša privredna društva nemaju mogućnost dobiti ulaznu vizu za radnike, samim tim nema ni mogućnosti dogovaranja novih poslova, a i tekuće privredne aktivnosti su svedene na minimum. Privredna komora RS se po ovom pitanju obraćala Ambasadi Njemačke s molbom za podršku i razumijevanje koje bi se, prije svega, ogledalo u davanju mogućnosti da detaširana privredna društva dostavljaju zahtjev za vize putem pošte s potrebnom dokumentacijom u prilogu, što bi pojednostavilo kompletan proces“, kazao je Petrović.

Dodao je da je neophodno da se prvi dani rada Ambasade, u najvećoj mjeri, posvete dataširanim privrednim društvima, što je, kako podvlači, u obostranom interesu.

Spasoja Albijanić, direktor preduzeća „Monting montaža“ iz Bijeljine, koje preko detašmana posluje u Njemačkoj, za „Nezavisne“ kaže da je kod njih rad u potpunosti blokiran.

„Susrećemo se s nizom problema, a jedan od njih je što ne možemo da apliciramo za dobijanje radne vize i samim tim ne možemo radnike slati u Njemačku“, kazao je Albijanić.

Dodao je da problem predstavlja i restrikcija poslova, jer mnoge firme koje imaju ugovore u Njemačkoj ne mogu da rade.

Reklama

„Očekivati je da će do kraja godine mnoge detašmanske firme loše proći, te da će neke čak i propasti“, zaključio je Albijanić.

Izvor: Nezavisne novine

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu