Connect with us

ANALIZE

Iznajmljivači privatnog smještaja u Srpskoj skrivaju stvarni promet: Neprijavljeni gosti gutaju prihode od takse

Objavljeno

 


U Srpskoj se za praznike traži krevet više, ali da ne prijavljuju svi goste, čime podržavaju sivu ekonomiju i na taj način oštećuju republički budžet, upozoravaju iz turističkih organizacija.

Najteže je, tvrde upućeni, pratiti broj gostiju u privatnim apartmanima, sobama i vikendicama, jer vlasnici izbjegavaju da ih prijave.

U Turističkoj organizacije RS (TORS) su za “Glas” kazali da nemaju mogućnost da prate da li se prijavljuju svi gosti u smještajnim kapacitetima.

– Nažalost, Republički zavod za statistiku ne dobija izvještaje o broju noćenja iz svih opština u Srpskoj, kao ni od određenog broja neregistrovanih objekata, što nam upravo onemogućava da saznamo stvarno stanje o broju dolazaka turista – kazali su u TORS-u.

Kako su pojasnili, oni raspolažu podacima o mjesečnim uplatama boravišne takse po registrovanim objektima koji se bave pružanjem smještaja.

– Kada te podatke uporedimo sa statističkim podacima, dolazi do neslaganja u broju ostvarenih noćenja i to nam daje za pravo da vjerujemo da ipak postoji određeni broj lica koja ne prijavljuju sve goste – kazali su u TORS-u ističući da te činjenice potvrđuju prisustvo sive ekonomije u sektoru turizma, ali da, nažalost, nisu u mogućnosti da utvrde u kojem obimu je ona prisutna. Dodali su da nastoje da u što većoj mjeri suzbiju prisutnu sivu ekonomiju, ali i da uz pomoć nadležnih pronađu nove načine kako da riješe te probleme.

Reklama

Stručna saradnica za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji Banjaluka Branka Branković kazala je za “Glas Srpske” da se, nakon teških mjeseci za turizam usljed pandemije, vraćaju strani turisti koji u najvećem gradu u Srpskoj provode praznike.

– Međutim, nažalost, ne znamo tačan broj posjetilaca, jer to zavisi od dobre volje onih koji iznajmljuju objekte. Sve to bi bilo spriječeno uvezivanjem u sistem svih nadležnih organa, turističkih organizacija, inspekcije, Poreske uprave, statistike, APIF-a i drugih instanci – kazala je Brankovićeva dodavši da je, osim što Banjaluka i ostale lokalne zajednice ostaju bez boravišne takse, zakinut i republički budžet.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove, u proteklom periodu su na osnovu reklama i oglasa o izdavanju stana na dan provjerili 146 subjekata, od kojih nijedan nije bio registrovan.

– Tržišna inspekcija je u proteklom periodu kontrolisala 146 subjekata, od kojih je nakon provjera 105 registrovalo djelatnost, dok je 41 odustao od iznajmljivanja i njima su izrečene mjere zabrane obavljanja te djelatnosti – pojasnili su u Inspektoratu RS ističući da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, te da će do kraja januara biti pojačane kontrole zbog velike zainteresovanosti stranih i domaćih gostiju u većim gradovima i na Jahorini.

Legalizacija

Kako su naglasili u Inspektoratu RS, ipak je primjetno povećanje broja registrovanih subjekata jer građani najčešće ne čekaju dolazak inspektora, već samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

Reklama

– Nadležnim turističkim organizacijama se obraća sve veći broj građana koji žele da legalizuju svoj rad, a na osnovu podataka iz APIF-a, otkako su pojačane kontrole registrovano je više od 400 subjekata – istakli su u Inspektoratu.

Glas Srpske

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu