Connect with us

ANALIZE

Ekonomski analitičari: Političke odluke dolaze na naplatu

Objavljeno

 


Brisel i Evropska centralna banka (ECB) izgubili su kompas, razum i logiku, što Evropsku uniju neizbježno vodi u ekonomsku i finansijsku propast.

Smatra ovo ekonomski analitičar iz Beograda Branko Dragaš, komentarišući i analizirajući odluku ECB-a da podizanjem kamatnih stopa pokuša da smanji sve veću inflacije unutar evrozone.

– Ako je veliki požar u vidu inflacije zahvatio čitavu Evropu, on se ne može gasiti dolevanjem benzina na ovu vatru. Iako oni to ne žele priznati, realna inflacija u EU je već oko 20 odsto. Voleo bih da mi neko objasni kako se to povećanjem kamatne stope od 0,5 odsto može suzbiti ova inflacija. Gde je tu ekonomska logika? To je ludilo. Predstavnici ECB-a su još jednom pokazali da nisu u stanju da vode ovu instituciju, jer pre svega donose političke, a ne adekvatne monetarne mere i odluke – istakao je Dragaš za “Glas Srpske”.

Osvrćući se na izjave pojedinih investitora koji su takođe iskazali skepsu prema ovim potezima ECB-a, predviđajući ulazak EU bloka u recesiju krajem ove godine, pogotovo zbog velikih problema oko energenata, Dragaš navodi da su mnoge evropske zemlje već “debelo” u recesiji.

– Amerika je recesiji. Nemačka je već drugi kvartal zaredom. Mislim da je sve ovo velika igra Velike Britanije, koja želi da uništi Nemačku. Najveći krivci za ovu inflaciju, koja bi mogla preći i u hiperinflaciju, jesu bankari centralnih banaka, koji ispunjavaju zadatak “familije” da uništi zapadnu civilizaciju – kaže Dragaš.

Za razliku od Dragaša, rektor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik ima nešto drugačije viđenje ove situacije. Kako je istakao, ovaj potez ECB-a predstavlja jedan od mehanizama za suzbijanje visoke inflacije u evrozoni, ali i odgovor na dizanje kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi, kako bi se smanjile “razlike” između dolara i evra.

Reklama

– Ne bih se složio da je ovo dolijevanje na vatru. S druge strane, kako će ovo uticati na nivo investicija, ekonomske trendove i recesiju koja sve više prijeti zemljama EU, to je drugo pitanje. Istina, Evropi prijeti recesija, ali zato što imaju velikih problema sa energentima i pokidanim trgovinskim vezama sa velikim tržištima poput ruskog i kineskog. Donosile su se političke, a ne ekonomske odluke i sigurno je da to sada dolazi na naplatu – kaže Krajišnik.

Navodi i kako će zbog neraskidive veze marke i evra BiH morati da dijeli sudbinu EU, što se već može vidjeti jer su neke domaće banke već najavile podizanje kamatnih stopa.

– Ovo povećanje će osjetiti svi oni koji su uzimali kredite vezane za euribor. Što se tiče domaće privrede, ovo povećanje kamatnih stopa moglo bi usporiti dosadašnji nivo aktivnosti, jer rast kamata uvijek utiče na pad investicija – dodao je Krajišnik.

Suzbijanje inflacije

ECB je 21. jula podigao kamate za 50 baznih poena, mnogo više od očekivanja, jer su tržišni akteri predviđali povećanje od 25. Kako je saopšteno ovom prilikom, cilj je da se unutar evrozone obuzda inflacija i smanji na prihvatljiva dva procenta. Ovo je inače prvi put da je ECB povećao ključne kamate u posljednjih 11 godina.

Glas Srpske

Reklama

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu