Connect with us

ANALIZE

Analiza leasing tržišta u BiH: Na ovaj način se kupuje oko 23% svih novih automobila

Objavljeno

 


Zastarjela zakonska rješenja i neusklađenost s modernim finansijskim tokovima glavni su problemi subjekata na leasing tržištu u našoj zemlji.

Ipak, ova finansijska usluga u narednom periodu mogla bi biti važno sredstvo razvoja privrede kod nas, ali i poboljšanja standarda građana.
Leasing je po definiciji ugovorni odnos kojim se davatelj leasinga obvezuje pribaviti objekt leasinga (pokretna ili nepokretna stvar) od dobavljača objekta leasinga i primatelju leasinga odobriti pravo korištenja tog objekta leasinga na određeni period, a ovaj se obavezuje plaćati mu za to određenu naknadu.

Kako u svojoj posljednjoj publikaciji donosi Agencija za bankarstvo Federacije BiH, leasing sistem u ovom entitetu na 30. septembar 2019. godine čini pet leasing društava, leasing sektor i jedna komercijalna banka koja obavlja poslove finansijskog leasinga.

„U leasing sektoru FBiH je zaposleno ukupno 127 osoba, a ukupna aktiva iznosila je 334,2 miliona KM i veća je za 37,1 milion KM ili 12,5 posto u odnosu na 31. decembar 2018. godine“, navode službeni podaci.

Agencija za bankarstvo RS-a za Klix.ba kaže kako na području ovog entiteta nema nijedno registrovano leasing društvo sa sjedištem u Republici Srpskoj, a posljednjem je, na njegov zahtjev, sredinom 2017. godine ukinuta dozvola za obavljanje leasing poslova.

Iz Federacije posluju u RS-u

Reklama

„Dozvolu Agencije za obavljanje poslova leasinga imaju tri poslovne jedinice DL koje posluju u Republici Srpskoj, a iste su u sastavu tri društva za poslove leasing sa sjedištem u Federaciji BiH. Bilansne pozicije ovih organizacionih jedinica uključene su u bilanse matičnih DL. Također, i jedna poslovna jedinica banke sa sjedištem u Federaciji BiH obavlja poslove finansijskog leasinga u Republici Srpskoj“, kazali su.

Maja Jurčević, direktorica Raiffeisen Leasinga, za naš portal kaže kako ovo tržište u BiH već treću godinu zaredom ima trend rasta.

„Također, projekcije za ovu godinu su pozitivne. Prošle godine ostvaren je rast nešto viši od 2 posto, na koji je pretežno utjecala pojačana nabavka građevinskih mašina i opreme. Ujedno, primjetna je i promjena strukture leasinga u korist operativnog leasinga u odnosu na finansijski leasing koji je ranije bio više zastupljen“, kaže Jurčević.

Leasing je kod nas najpoznatiji kod kupovine vozila, a Jurčević kaže da ako govorimo o ukupno finansiranim vozilima u 2019. godini bilježi se blagi porast broja finansiranja u odnosu na 2018. godinu i taj procent prati rast ukupno finansiranih predmeta leasinga.

„Finansiranja kupovine vozila putem leasinga u odnosu na ukupan broj prodatih vozila je teško procijeniti. Naime, statistički podaci o prodaji vozila postoje samo za automobile koji su prvi put registrovani (CIPS IDDEEA), dok se putem leasinga, u određenoj mjeri, finansiraju i vozila koja su već registrovana. Prema dostupnim podacima, može se zaključiti da je u 2019. godini zabilježen blagi pad leasinga u finansiranju novih vozila te je ukupno na nivou leasing društava broj finansiranih novih vozila iznosio oko 23 posto od ukupno prodatih novih vozila“, pojašnjava ona.

Neusklađenost s modernim tokovima

Reklama

Problemi s kojima se susreću leasing kuće u BiH, dodaje, su zastarjela zakonska rješenja i neusklađenost s modernim finansijskim tokovima, zatim neusklađenost regulative na nivou cijele zemlje te nedovoljno poznavanje leasinga kao finansijske usluge.

„Leasing društva su u nekonkurentnom položaju u odnosu na druge finansijske institucije s obzirom na to da se prema postojećoj regulativi PDV obračunava na kamatu i troškove za leasing plasmane. Usklađivanje pomenutog poreskog tretmana uz adekvatne korekcije u zakonodavnom okviru bi zasigurno privuklo nove investitore u ovoj oblasti i doprinijelo daljem razvoju leasinga u BiH“, kazala je.

Jurčević kaže i kako Raiffeisen Leasing, u saradnji s ostalim članicama Raiffeisen grupacije u BiH, kontinuirano radi na edukaciji korisnika leasinga i potencijalnih korisnika finansijskih usluga kroz različite programe.

„Cilj je optimiziranje investicija klijenata s obzirom na to da je važno da oni pravilno percipiraju leasing koji kao neodvojivi dio finansijskog poslovanja predstavlja važnu polugu u razvoju svakog preduzeća“, zaključila je Jurčević.

Klix.ba

Reklama

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu