Connect with us

ANALIZE

Kamatne stope na mikrokredite i preko 100 posto

Objavljeno

 


Prosječne kamatne stope na mikrokredite u Republici Srpskoj iznose 22,8 posto, a u Federaciji BiH 24,15 posto pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo, izvještava Indikator.ba.

I dok su u 2020. godini kamatne stope na mikrokredite u RS bilježile rast, u Federaciji BiH su doživjele pad, a raspon kamatnih stopa je vrlo visok zavisno od djelatnosti ali i o tome o kojim mikokreditnim organizacijama je riječ. One se posebno visoke kod tzv. online banki koje nude isključivo karaktoročne kredite.

Podaci za MKO sa sjedištem u Republici Srpskoj pokazuju da su prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite iznosile 31,91 posto. Najmanje prosječne kamatne stope za ovu vrstu kredita bile su za poljoprivredu 19,86 posto, a najviše za stambene potrebe 29,25 posto i „ostalo“ 35,07 posto.
Raspon kamatnih stopa u ovoj kategoriji kreće se od 9,90 u MKD Auris Banja Luka za kredite u kategoriji „ostalo“ do 90,07 posto u MKD „Digital
Finance International“ d.o.o. Banja Luka (Forza i brend Kreddy) u istoj kategoriji.

Prosječne ponderisane kamatne stope na dugoročne kredite iznose 20,22 posto i najmanje su za poljoprivredu 17,13 posto, a najveće za stambene potrebe 23,09 i „ostalo“ 22,08 posto. Raspon kamata za dugoročne kredite kreće se od 16,15 posto u MKD Mikrofin Banja Luka kod kredita za poljoprivredu do 37,64 posto kod MKF Prof In za „ostalo“.

Kada je riječ o kamatnim stopama koje nude mikrokreditne organizacije iz Federacije BiH u Republici Srpskoj, prosječne ukupne kamatne stope su 22,95 posto, pri čemu su za kratkoročne kredite 27,64 posto, a za dugoročne kredite 22,21 posto.

Raspon kamatnih stopa je takođe visok i kreće se od 18,15 posto za dugoročne kredite za proizvodnju kod MKD EKI Sarajevo do 103,65 posto za kratkoročne kredite za „ostalo“ kod MKD IuteCredit Sarajevo.

Reklama

U izvještaju nisu uvršteni podaci za MKD Moneda d.o.o. koja u toku prvog polugodišta 2020. godine nije plasirala kredite veće od 400 KM sa rokom otplate većim od 30 dana.

Prosječna efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u mikrokreditnim organizacijama iz Republike Srpske veća je za 0,25 procentnih poena u odnosu na prosječnu stopu 2019. godine.

U periodu januar-stepmbar 2020. je došlo do značajnijeg povećanja prosječne kamatne stope na kratkoročne kredite za 8,18 procentnih poena u odnosu na
prosjek 2019. godine (prevashodno zbog povećanja kamatne stope na kratkoročne kredite plasirane za ostale namjene), dok je u isto vrijeme smanjena prosječna efektivna kamatna stopa na dugoročne kredite za 1,9 procentnih poena.

Organizacioni dijelovi MKO iz Federacije BiH koji posluju u Republici Srpskoj su smanjili prosječnu efektivnu kamatu na ukupne kredite za 0,39 procentnih poena u odnosu na prosjek za 2019. godinu.

Kod mikrkreeditnih organizacija sa sjedištem u FBiH, za period januar-septembar 2020. prosječne EKS na mikrokredite iznosile su 24,15%, pri čemu su na kratkoročne mikrokredite iznosile 30,61%, a na dugoročne mikrokredite 23,15%.
Prosječne kamatne stope u FBiH bilježe blago smanjenje za 0,12 procentnih poena u odnosu na isti period 2019. godine, na što je uticao pad kamatnih stopa na kratkoročne mikrokredite.

Indikator.ba

Reklama

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu