Connect with us

OSTALO

Javni dug Srbije pada velikom brzinom

Objavljeno

 


BEOGRAD – Javni dug Srbije pada velikom brzinom, konstatuje globalna bonitetna kuća Dan & Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B) u najnovijem, februarskom “Izvještaju o međunarodnom riziku i efikasnosti plaćanja prema inostranstvu”.

Sa nivoa od 74,7 odsto BDP-a u 2015. godini, javni dug Srbije je pao na 63,6 procenata na kraju 2017. godine, što je navelo rejting agenciju Fič da podigne kreditni rejting Srbije sa BB- na BB, napominje se u izveštaju D&B, a prema saopštenju kompanije Bisnode, ekskluzivnog zastupnika te bonitentne kuće u Srbiji.

“To je rezultat dva glavna faktora. Prvi je uspeh vladinih mera štednje što je smanjilo budžetski deficit sa 6,3 posto BDP-a u 2014. godini na samo 0,2 odsto u 2016. i 2017. godini. Drugi faktor je nedavna apresijacija dinara što je smanjilo dug u stranoj valuti izraženo u dinarima (oko 65 odsto ukupnog duga). S padom duga i cene servisiranja duga, smanjuje se i rizik finansijske krize u nekom budućem trenutku, kao i rezidualna pretnja ekonomskoj stabilnosti Srbije”, ocjenjuje Dan&Bredstrit.

U izvještaju se takođe navodi da je Narodna skupština Srbije usvojila nacrt Zakona o elektronskoj upravi, koji će uskladiti domaće zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU.

Svrha zakona je, kako primećuju, da učini interakciju sa državom efikasnijom i transparentnijom, zbog uštede vremena i novca koje firme utroše na plaćanje poreza i apliciranje za dozvole.

“Najnoviji korak je deo kontinuiranih napora vlasti na unapređenju domaćeg poslovnog okruženja što se ogleda u poziciji Srbije na Duing Biznis listi Svetske banke za 2018. godinu: Srbija je na 43. mestu od 191 države na svetu, što je napredak u odnosu na 47. mesto prethodne godine i 91. mesto od pre tri godine”.

Reklama

Analitičari D&B takođe ocjenjuju da se perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji popravlja.

“Evropska komisija je u decembru odlučila da otvori dva nova pregovaračka poglavlja i ponudila je Srbiji 2025. godinu kao indikativni datum pristupanja EU kao priznanje političke posvećenosti članstvu u Evropskoj uniji i napora sadašnje vlasti u pogledu reformi”, ukazuju oni.

Ova ponuda je, kako navode, suprotna ranijim izjavama predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je na neodređeno vreme uveo moratorijum na dalje proširenje EU.

U izvještaju se dodaje, da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je glavna politička prepreka za integraciju Srbije u EU priznanje otcepljenja Kosova i da se “zahteva da Beograd ove godine to neutralizije”.

“Iako je 2025. godina verovatno previše optimističan datum, Srbija bi u najboljem slučaju potencijalno mogla da uđe u EU krajem naredne decenije, podižući svoju ekonomiju uz pomoć EU fondova za infrastrukturu i prilika za trgovinu i investicije koje dolaze sa članstvom u jedinstvenom tržištu EU”, smatra bonitetna agencija D&B.

Dalje se dodaje da je, s druge strane, nedavna anketa pokazuje da “samo 38 odsto Srba želi da država uđe u EU pod bilo kojim uslovom, dok je prošlogodišnja anketa pokazala da bi samo 13 procenata bilo spremno da žrtvuje Kosovo zbog članstva u EU”.

Reklama

“Čak i ako se ovi domaći problemi mogu prevazići, nejasno je da li je EU u poziciji da se proširi imajući u vidu unutrašnje tenzije koje ne daju znake popuštanja. U ovom pogledu, jedino olakšanje je što Srbija nije položila sve nade u pridruživanje EU već je svoju ekonomiju otvorila i drugim tržištima kao što su Rusija, Kina i Turska”, navodi se u izvještaju.

Inače, Dan&Bredstit i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umjerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom, u kojoj se nalaze i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Albanija i Rumunija. Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika, a niži ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.

 

Izvor: Tanjug

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu