Connect with us

BIZLIFE

10 trikova za kupovinu aviokarata koje bi svaki putnik trebao da zna

Svi oni koji često putuju avinom imaju svoje vlastite fore za bukiranje najboljeg i najjeftinijeg mogućeg leta. 

Objavljeno

 


putovanje aerodrom kofer noge

 

Pogledaje neke trikove koje će vam pomoći da i vi uštedite na putovanjuma, piše Business Insider.

  1.  Pregledajte sve opcije koje imate na raspolaganju

    Svaki put kada pretražujete letove, svoju potragu započnite na nekim sajtovima za traženje letova (Kayak, Priceline, i Skyscanner i sl.), a takođe i pregledajte i stranice aviokompanija.

    Kada uradite takvu pretragu, potrudite se da nađete najbolje pogodnosti kada je u pitanju tražena destinacija. Osim toga, mnogi putnici pretražuju na način da postave najvišu cijenu koju su spremni da plate za određen let, pa redovno dobijaju obavještenja kada cijene dostignu taj ili niži nivo, što je odličan način traženja letova. Postoje nekoliko dobrih stranica koje se time bave kao npr. Airfarewatchdog, a drugi The Flight Deal.

    Međutim, imajte na umu da kada kupujete direktno preko aviokompanije, a dogodi se da je vaš let nekim slučajem otkazan, lakše ćete postići dogovor sa aviokompanijom da izvršite rebooking nego kada bukirate let preko pretraživača.

  2. Nemojte izbjegavati presjedanja

    Direktni letovi su uglavnom skuplji od letova sa presjedanjem. Prema tome, ako tražite najjeftiniju opciju, uzmite u obzir rezervisanje leta sa presjedanjem.
    Nekad to može biti i prednost, ako presjedanje traje toliko dugo da možete otići sa aerodtoma i obići mjesto u kome ste presjeli, to vam može biti kao da ste imali dva putovanja u jednom.
  3. Očisite kolačiće na vašem računaru ili otvorite anonimni tab prije bukiranja

    Turističke agencije i aviokompanije često kriste kolačiće sa računara kako bi utvrdili kakvi vas letovi interesuju. Kada otkriju ono što tražite često će u skladu sa tim podići cijene. Da se to ne bi dogodilo, možete da obrišete keš ili samo otvoriti anonimni tab prije nego započnete proces rezevacije.

  4. Rezervišite konekciju za koju znate da nećete izvesti

    Rezervisanje jeftinog leta sa super brzom konekcijom koju je u realnosti gotovo nemoguće izvesti je fora za one putnike koji vole da rizikuju i već imaju iskustva u kockanju sa aviokompanijama. 

    Prije nego što se ukrcate na svoj prvi let, kažite službeniku na izlazu da se brinete da nećete stići na vrijeme da uhvatite drugi let, tj. vašu konekciju i zamolite ga da vam izvrši novu rezervaciju za  (mnogo skuplji) direktan let koji ide na vašu destinaciju.

    Ako upali, uspjeli ste dobiti direktan let po odličnoj cijeni, a ako ne, onda ste zaglavili sa konekcijom koju nećete moći napaviti.

  5. Koristite lažnu IP adresu računara da promijenite vašu lokaciju

    Cijene karata mogu da variraju od države do države. Često su letovi jeftiniji u zemljama sa nižim standardom. Prema tome, prije nego što rezervišete željeni međunarodni let, pretvarajte se da to činite iz neke siromašne zemlje, naročito ako su u pitanju presjedanja.
  6. Propala karta

    Bukiranje leta sa presjedanjem koji je zapravo vaša konačna destinacija je veoma zanimljiv trik. S obzirom da su letovi sa presjedanjem generalno jeftiniji nego direktni letovi, vama će se isplaiti ako kupite kartu sa presjedanjem, te tu i završite put, a kartu za drugi let, odnosno vašu “krajnju destinaciju” bacite.

    Na primjer, ako kupite povratnu kartu Njujork – Riga (odnosno Njujork – London/London – Riga/Riga – London/London – Njujork). Na check-inu kažete da vam checkiraju prtljagu samo do Londona, jer će u protivnom prtljaga otići za Rigu. Izađete u Londonu, ne pojavite se na letu London – Riga, u tom slučaju vam karta propada i ne možete koristiti, recimo, let Riga-London-NYC, jer morate poštivati slijed kupona”. Znači propada povratni let, no u mnogim slučajevima i dalje trošak može biti bitno manji nego da ste kupili diretnu liniju Njujork – London.

    Ovaj način tehnički nije ilegalan, ali mnoge aviokompanije to ne dozvoljavaju. Zato budite oprezni. Dok to činite možete koristiti stranice koje će vam pomoći pokriti to presjedanje (npr. skiplagged.com), ali pazite da vas ne uhvate, jer aviokompanija može otkazati vaš povratni let. Pored toga, pobrinite se da nemate čekiran prtljag.

    Reklama
  7. Rezervišite u pravom trenutku

    Ogromna je greška to što ljudi kartu retervišu ili prerano ili prekasno.
    “Pravi trenutak je period između tri mjeseca i mjesec dana ranije. Tada ćete dobiti najbolje cijene karata. Ipak, najbolje je da započnetetražizi željeni let oko šest meseci prije putovanja. .

  8. Uzmite u obzir jednosmjerne karte i letove za / iz različitih gradova

    Rezervacija povratne karte na željenu destinaciju često djeluje kao logično i najjednostavnije rješenje. Međutim, to nije uvijek tako. Prije nego što rezervišete povratni let, pregledajte sve aerodrome i letove u blizini vaše destinacije, te kupite dvije jednosmjerne karte iz različiih gradova koji su u blizini, jer često tako možete uštedjeti mnogo novca.

    Na primjer, putujete iz tačke A (vašeg mjesta) za Dizeldorf (Njemačka). Pronađete povoljnu jednosmjernu kartu i rezervišete je. S obzirom da je udaljenost aerdroma u Dizeldorfu i aerodroma u Kelnu nekih 45 minuta može se desiti da je povratak iz Kelna mnogo povoljnije rješenje.

  9. Pretažujte let za jednu osobu čak i kada rezervišete isti let za više osoba

    Kada pretražujete let za više osoba, aviokompanija ponekad podigne cijene. Zato, najbolje je da pretragu započnete sa jednom osobom, pa onda sa više i uporedite. Ako je cijena ista, onda možete rezervisati grupnu kartu umjesto više pojedinačnih.

  10. Bodovi na milje

    Ako često putujete dobro je sakupljati milje radi određenih popusta koje mnoge aviokompanije nude svojim vjernim korisnicima, te tako možete uštedjeti za naredna putovanja.

 

Privrednik.ba

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu