Connect with us

OSTALO

Zašto zaposleni treba da koriste pauzu za ručak

Objavljeno

 


Iako Zakon o radu predviđa pravo na pauzu u toku radnog dana, i iako vi kao poslodavac ne branite zaposlenima da iskoriste to pravo, u praksi se dešava da mnogi zaposleni preskaču pauzu za ručak zbog posla.

Zbog toga je neophodno podsticati i ohrabrivati zaposlene da obavezno iskoriste pauzu za ručak za svoje dobro i za dobro kompanije. Zaposlene treba odvratiti od loše navike da ručaju za radnim stolom ili da preskaču ručak iz više razloga.

Prevencija sagorevanja

Zaposleni koji rade bez pauze za ručak iz dana u dan možda ne osjećaju negativne efekte neko vrijeme, ali na duže staze to će dovesti do osjećaja preopterećenosti i pretrpanosti poslom što će umanjiti motivaciju za rad, povećati napetost i stres, dovesti do problema u ponašanju kao što su razdražljivost, depresivnost, a sve to na kraju dovodi do sagorelosti na poslu, većeg odsustvovanja sa posla i povećanog odliva radne snage.

Produktivniji zaposleni

Zaposlenima koji ne koriste pauzu za ručak radni dan se čini dužim. Time što ne odlaze na pauzu za ručak zaposleni propuštaju priliku da se opuste i bar na trenutak isključe iz posla i preusmjere misli na nešto drugo.

Reklama

Ukoliko ne iskoriste pauzu za ručak zaposleni teže uspijevaju da budu produktivni i u popodnevnim satima.

Istraživanja su pokazala da zaposleni nakon pauze, odnosno kratkotrajnog odmora uspijevaju tačnije da izvršavaju povjerene im zadatke što dovodi do manjeg broja grešaka, a to je dobitna kombinacija i za kompaniju i za zaposlene.

Zdraviji zaposleni

Preskakanje ručka ili ručanje brze hrane za radnim stolom, s nogu i na brzinu dugoročno dovodi do zdravstvenih problema. Preskakanje ručka dovodi do prejedanja u večernjim satima, a to uzrokuje probavne smatnje i dovodi do problema prekomjerne težine.

Propuštajući priliku da ustanu od stola i odu na ručak zaposleni propuštaju priliku da se prošetaju, istegnu, razdrmaju što je isto tako vrlo bitno ako ne žele da imaju bolove u zglobovima, leđima i vratu.

Takođe, medicinske studije su pokazale da svakodnevno sjedenje po šest i više sati povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a neprekidno višečasovno gledanje u ekran do problema sa očima kao što su suve oči i drugi problemi.

Reklama

Druželjubiviji zaposleni

Pauza za ručak je i prilika da zaposleni međusobno razgovaraju na razne teme, da se druže i bolje upoznaju. To doprinosi da se zaposleni bolje osjećaju, da imaju osjećaj pripadnosti i da budu zadovoljniji na poslu što se pozitivno odražava na radni moral i doprinosi boljoj radnoj atmosferi.

Angažovaniji i zadovoljniji zaposleni

Skorija istraživanja su pokazala da se zaposleni, koji redovno koriste pauzu za ručak, osjećaju u većoj mjeri cijenjeno od strane svog poslodavca u poređenju sa zaposlenima koji nemaju tu naviku. Zatim, čak 81% zaposlenih koji ne preskaču pauzu za ručak imaju snažnu želju da se što više angažuju na poslu, zadovoljniji su, dugoročnije se vezuju za kompaniju i češće preporučuju svoju kompaniju kao sjajno mjesto za rad prijateljima, rođacima i poznanicima (Tork survey).

Kreativniji zaposleni

Svakodnevno korišćenje pauze za ručak omogućava zaposlenima da preusmjere pažnju sa svog posla na nešto drugo što im može dati ne samo predah i odmor već i novu ideju i nov pogled na stvari.

Reklama

Sasvim je sigurno da će poslodavci imati koristi ukoliko zaposleni imaju naviku da redovno koriste pauzu za ručak, ali ako to već nije slučaj postavlja se pitanje šta mogu da urade da to promene.

Navika korišćenja pauze za ručak

A evo i nekoliko ideja šta poslodavci mogu da urade kako bi podstakli zaposlene da koriste pauzu za ručak:

Uredite jednu ili više prostorija za potrebe ručka i odmora – u poslovnom prostoru mora postojati bar jedna prostorija za ručavanje i odmor gde zaposleni mogu da se povuku kada im je potrebno da se izmjeste iz svojih kancelarija. U takvim prostorijama treba da bude i udoban namještaj zajedno sa stolovima i stolicama za ručak. Zaposleni će biti spremniji da koriste pauzu za ručak kada imaju prostor predviđen za to.

Nagradite zaposlene koji ne preskaču ručak – u okviru programa za brigu o zdravlju zaposlenih počnite da nagrađujete zdrave navike, kao što je,recimo, redovno ručavanje.
Razgovarajte sa zaposlenima o potencijalnim koristima – mnogi zaposleni nisu svjesni važnosti i potencijalnih koristi redovnog korišćenja pauze za ručak kako za njihovo zdravlje tako i za produktivnost. Pošaljite zaposlenima imejl na tu temu, odštampajte pamflete ili tražite od menadžera da održe govor zaposlenima o tome.

Rukovodioci treba da daju lični primjer – često nije dovoljno da menadžeri govore u prilog nečega, ako to istovremeno i sami ne praktikuju. Kada zaposleni vide da njihovi nadređeni odlaze na pauzu za ručak to će i njih podstaći da i sami to isto čine.

Reklama

I na kraju, zaposleni mogu da koriste pauzu za ručak, ali da se pri tome hrane nezdravo ili je koriste kao pauzu za pušenje ili, pak, provode vreme na društvenim mrežama, a to neće doprineti njihovom zdravlju niti će se pozitivno odraziti na produktivnost.

Zbog toga poslodavci treba da motivišu zaposlene da brinu o svom zdravlju i da promovišu zdrave navike kao što su šetnja, vežbanje, druženje, unošenje što više svježih namirnica kao što su voće i povrće, osamljivanje i odmor u tišini.

 

Izvor: mojtim.com

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu