Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Šta znači pravilo 50:30:20

Objavljeno

 


Štednja

Finansijski odrasle osobe, troše odgovorno, nikad ne dolaze u situaciju da su prezaduženi, da ne mogu da plaćaju kiriju, kreditne rate, hranu… Međutim, čovjek se takav ne rađa, odgovorno upravljanje novca nije vezano za doba starosti već odluku o pametnom upravljanju finansijama i djelovanjem.

Kako piše portal MarketWatch finansijski ste odrasli kada redovno štedite i uštedite, kupujete promišljeno i znate kada da zatražite pomoć. Takve navike je dobro razviti što prije, a bilo bi odlično da bar neke imate po završetku fakulteta.

Najodrasliji finansijski potez – početak štednje

„Najodrasliji“ finansijski potez koji možete povući je da počnete da štedite, tačnije baš svaki mjesec da ostavljate nešto novca sa strane. Novcem ćete doći do onoga što želite: sigurnosti i slobode. Kada svaki mjesec uštedite neku sumu, nakon što platite fiksne troškove, proaktivno radite na dobrobiti svoje budućnosti.

A ako vas ideja izdvajanja od svake plate izbezumljuje, počnite o tom novcu da razmišljate kao o gotovini koja je tu u slučaju da vam zatreba. Ukoliko bi ostali bez posla ta bi vas štednja spasila, a imaćete i mogućnost promjene života, recimo selidbe u potpuno novi grad.

Pravilo 50:30:20

Tereza Nikolas, sertifikovani finansijski planer u Roklandu u Masačusetsu, savjetuje da kako prije svake kupovine, pogotovu one veće, prvo razmislimo da li nam je stvarno neophodna ta stvar ili samo želimo da skrenemo pažnju sa nekih problema ili možda želimo da se dokažemo prijateljima?

Nikolas savjetuje primjenu pravila 50:30:20 kada je riječ o zaradi.

Reklama

– Pola zarade otići će vam na troškove koje ne možete da izbjegnete, poput stanarine, računa i hrane, 20 odsto odvojte za štednju ili otplatite dugove, a sa 30 odsto radite šta želite. Odrasli ste kada vam nije problem da se odreknete tih 30 odsto kada to računi i štednja zahtijevaju – kaže Niklas.

Ne bježite od stvarnosti

Dobar pokazatelj da ste finansijski odrasli je i iskreno upravljanje novcem. To znači da ste svjesni iznosa koji u svakom trenutku imate na računu i ne bježite od stvarnosti.

Vodite računa o kreditima, dugovanjima i imajte na umu da što duže odgađate njihovo plaćanje, oni će u većini slučajeva biti sve veći. Međutim, finansijski odrasle osobe znaju kada je potrebno da stanu na loptu i priznaju da im je potrebna pomoć. Ne rađamo se sa znanjem o svemu i lako je skrenuti na pogrešni put, pogotovo kada je o novcu riječ.

Iako su uvijek bili tu kada vam treba savjet, vaši roditelji možda nisu prava adresa za savjet kada je riječ o finansijama. Vrlo vjerovatno je da su prošli cijeli život sa puno manje nego vi i neće razumjeti kako vam nije dovoljno novca. Pronađite finansijskog savjetnika koji će vam dati kvalitetne dugoročne savjete za štednju, zaključuje MarketWatch.

 

Reklama

Izvor: Blic / Kamatica

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 

Od

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive. (više…)

Nastavite čitati

U trendu